U petak, 6. rujna 2019. godine, u 12 sati, u Salonu Grada Rijeke, Korzo 16/1. kat, održat će se prijem za goste iz Rijeci prijateljskog njemačkog grada Neussa.

Primanju će nazočiti i Borislav Božić, predsjednik Foto kluba Rijeka.

Iz Neusa, na prijem dolaze članovi Udruge prijatelja Rijeka & Neuss (Freundeskreis Rijeka & Neuss) predvođeni predsjednikom Jochenom Koenigom, inače dobitnikom Zlatne plakete Grada Rijeke. Na prijem dolaze i zamjenica gradonačelnika Neussa Gisela Hohlmann te dvije umjetnice, slikarica Melanie Richter i fotografkinja Stefanie Minzenmay, čija će foto izložba pod nazivom HELLERAU biti postavljena u Galeriji Principij. U grupi je i Olivier Garofalo, glumac, režiser i pisac koji predstavlja Rheinisches Landestheater Neuss (Pokrajinsko kazalište Sjeverne Rajne Westfalije, Neuss), koji će za boravka u Rijeci o mogućnostima suradnje razgovarati s ravnateljicom Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca Renatom Carola Gaticom.

Gosti iz Neussa u Rijeci borave od 5. do 8. rujna, a želja im je, uoči 2020. godine kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, intenzivirati suradnju u području kulture. Upravo zato, u Rijeci su doputovali i spomenuti umjetnici.

Foto izložba HELLERAU u Galeriji Principij umjetničke fotografkinje Stefanie Minzenmay bit će otvorena u petak, 6. rujna, u 20 sati.

Gosti iz Neussa za svog će boravka u našem gradu obići središte Rijeke uz pratnju stručnog vodiča, posjetit će Astronomski centar, vidjeti Rijeku s mora tijekom vožnje brodom, a posjetit će i Kastav, Opatiju te Vrbnik. I ovoga puta neizostavno Neussani će se susresti sa Sestrama Presvetoga Srca Isusova u njihovoj matičnoj kući na Drenovi. Naime, dugogodišnji prijateljski odnosi s Neussom, njemačkim gradom i lukom na Rajni, formalno se razvijaju od 1990. godine, a neformalno traju puno duže, gotovo 50 godina i temelje se na aktivnostima Sestara Presvetog Srca Isusova u Domu Herz Jesu u Neussu, za njegu starijih i nemoćnih osoba.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen