Na Židovskom groblju na Kozali, kod spomenika žrtvama Holokausta, održana je komemoracija Dana sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti.

Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Ovaj se Dan u najvećem broju europskih zemalja, pa i u Hrvatskoj, obilježava 27. siječnja, na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila 7.500 preživjelih logoraša iz Auschwitza u Oświęcimu u Poljskoj.

Na komemoraciji su se prigodnim riječima obratili predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina.

Komemoraciji su prisustvovati i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović te predstavnici OŠ Škurinje nositelja projekta Šafran kojem je cilj upoznavanje učenika s činjenicama o Holokaustu te o opasnostima diskriminacije, predrasuda i netolerancije.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je naglasio kako je odavanje počasti žrtvama Holokausta moralna obaveza svih. Potrebno je razmišljati o svemu što je donio fašizam, koji je na žalost svoje uporište imao i u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, koja je tijekom Drugog svjetskog rata revno prihvatila njemačke rasne zakone i provodila ih. Zbog tih arijevskih zakona nisu stradali samo Židovi nego i pripadnici drugih naroda, neovisno o vjeroispovijesti ili političkom opredjeljenju, a koji se nisu slagali s rasnim zakonima i nacizmom, što je bilo dovoljno da ostanu bez posla, bez prava, bez imovine i na koncu ih je koštalo života.

Na žalost mračne ideje tog razdoblja u povijesti nisu nestale. I danas ima ljudi ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje u svijetu koji razmišljaju na isti način i spremni su se obračunati sa svima koji ne misle kao oni. Zato trebamo uvijek iznova podsjećati na zlo koje je fašizam nosio sa sobom.
Zato smo, između ostalog, prvi uveli Građanski odgoj kojim potičemo razumijevanje, toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Na kraju svog govora gradonačelnik citirao tekst provokativne pjesme koja se pripisuje pastoru Martinu Niemölleru pod nazivom “Prvo su došli…” koja kaže:

Prvo su došli po komuniste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio komunist.
Zatim su došli po Židove,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio Židov.

Zatim su došli po sindikaliste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio sindikalist.
Zatim su došli po katolike,
a ja se nisam pobunio
jer sam bio protestant.
Zatim su došli po mene,
a do tada više nije bilo nikoga
da se pobuni.

Svaki put kada naiđemo na ljude koji su spremni ponoviti ono što se događalo prije 70-80 godina, trebamo se sjetiti tih riječi, jer znamo kakve su posljedice, kazao je Obersnel.

Dan sjećanja na žrtve Holokausta - čitanje Kadiša

Slobodan Trajković čita Kadiš

Nakon prigodnih govora zamjenik predsjednika Židovske općine Rijeka Slobodan Trajković čitao je kadiš, židovsku molitvu za mrtve, a na spomenik žrtvama progona položeni su kamenčići.