U Slovenskom domu KPD „Bazovica“ u subotu je održana svečanost povodom Dana državnosti Republike Slovenije.

U ime Grada Rijeke događaju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, koja je naglasila kako riječkom identitetu na osebujan i originalan način doprinose mnogobrojne nacionalne manjine, među kojima naravno i slovenska nacionalna manjina. Naglasila je kako se radio o jednoj od najdinamičnijih manjinskih zajednica, što se očitu je u velikom broju aktivnosti koje neumorno organiziraju.
„Doista ste živo vrelo kulture, obrazovanja i suradnje i na tome vam je Grad Rijeka izuzetno zahvalan. Vi ste najbolji primjer kako se poštuje tuđe, a cijeni i čuva svoje“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan, izražavajući želju za nastavkom dobre suradnje s Gradom Rijekom.

Događaju su prisustvovali i Zvonimir Stipetić, predsjednik Slovenskog doma KPD Bazovica, Jasmina Dlačić, zamjenica predsjednice Saveza slovenskih društava u Republici Hrvatskoj i Rudi Merljak, predstavnik Ureda Vlade Republike Slovenije za Slovence van granica i po svijetu.

Obilježen Dan državnosti Republike Slovenije

U vrtu Doma posađena je loza koja je potomak najstarije vinove loze na svijetu

Nakon uvodnih obraćanja, u vrtu Doma posađena je loza koja je potomak najstarije vinove loze na svijetu, uz obraćanje službenog skrbnika Stare loze u ime Općine Maribor, novinara Stane Kocutara.

U prigodnom programu svečanosti nastupila su djeca koja pohađaju nastavu slovenskog jezika, zatim Natko Štiglić na gitari, Mješoviti pjevački zbor KPD Bazovica i dirigent Zoran Badjuk, Muški pjevački zbor KD Franc Marolt iz Malečnika kod Maribora i dirigent Aleksander Čonč, Brass band Slovenija te glazbena skupina KPD Bazovica Mimo ritma.

(Foto: KPD Bazovica)