
Vijeće MO Mlaka je u sklopu programa „Zdrava Mlaka“ organiziralo predavanje profesora i predstojnika Zavoda za organsku kemiju u Zagrebu prof. dr. sc. Valerija Vrčeka na temu “Kemija u hrani”.
Poučno predavanje o važnosti obraćanja pozornosti na sastav prehrambenih proizvoda kako bismo bili sigurni jesu li oni opasni za zdravlje i koliko, izazvalo je velik interes građana svih dobnih skupina.
Aditivi su tvari koje nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, a namjerno se dodaju hrani tijekom industrijske proizvodnje (npr. bojila, sintetske arome, pojačivači okusa, umjetni zaslađivači).
Iako mnogi nisu štetni za zdravlje (poput vitamina C, natrijeva karbonata ili limunske kiseline), postoji znatan broj onih koje svakako treba izbjegavati, a kao primjer navodi aspartam – umjetni zaslađivač koji se nalazi u mnogim dijetalnim i niskokaloričnim proizvodima, a prema tvrdnjama dijela znanstvenika, riječ je o kancerogenoj kemikaliji.
- Najava programa Zdrava Mlaka
- Publika na predavanju
- Predavanje Kemija u hrani
Predavanje je organizirano u suradnji s Građanskom inicijativom „Rijeka – jestivi grad“ i gđom Vesnom Lokas.