Ukoliko vremenski uvjeti dopuste, zaostala mina iz Drugog svjetskog rata, koja se nalazi u riječkoj luci, bit će ove nedjelje, 19. ožujka, izmještena s morskog dna i neutralizirana, priopćio je Stožer civilne zaštite Grada Rijeke.

Upute građanima vezane uz postupak izmještanja i neutralizacije mine iz riječke luke

Početak, kao i kraj same akcije izmještanja mine i njezine neutralizacije, bit će obilježen sirenama opće opasnosti, odnosno prestanka opće opasnosti. Cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.

U smislu sigurnosti organizacije ove akcije izmještanja i neutralizacije mine, područje uz riječku luku podijeljeno je na crvenu i žutu zonu.

Evakuacija stanara i obustava svih aktivnosti u tzv. „crvenoj zoni“

Kako je ranije najavljeno, zbog sigurnosti građana, evakuirat će se stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti – odnosno „crvenoj zoni“.

Ta zona obuhvaća sljedeće ulice i kućne brojeve:

 • Adamićeva ulica – kućni brojevi  1, 3, 5, 7 i 13
 • Demetrova  ulica – kućni broj 16
 • Ulica Ignazia Henckea – kućni broj 1,
 • Ulica Ivana Zajca – kućni brojevi 7, 20 i 24
 • Krešimirova ulica – kućni broj 1
 • Ulica Riva – kućni brojevi 4, 20 i 22
 • Ulica Riva Boduli – kućni brojevi  3, 5 i 7
 • Splitska ulica – kućni broj 2
 • Trpimirova ulica – kućni brojevi  3 i 5
 • Uljarska ulica – kućni brojevi 2 i 4
 • Ulica Vatroslava Lisinskog – kućni brojevi 2, 4, 6 i 8
 • Verdijeva ulica – kućni brojevi 6, 8 i 17
 • Zagrebačka ulica – kućni brojevi 16, 18, 19, 19A i 21
 • Zanonova ulica – kućni broj 1
 • Žabica – kućni brojevi 2 i 5

U navedenoj zoni, od subote, 18. ožujka u 22 sata do nedjelje, 19. ožujka kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Stoga pozivamo sve subjekte u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad.

Autobusni i željeznički kolodvor, kao i taxi stajališta, biti će  izmješteni na pogodne lokacije.

Za stanare s navedenih lokacija koji smještaj ne mogu pronaći kod obitelji ili prijatelja, organizirat će se boravak i smještaj tijekom noći i tijekom nedjelje u Dvorani mladosti.
Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitetski prijevoz ukoliko se radi o nepokretnim osobama.

Ujedno pozivamo sve stanare navedene zone, koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti, da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail stozer.cz@rijeka.hr, kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti.

Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti, organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima.

U zoni koja obuhvaća navedene ulice, ali i šire područje, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet.

Cestovni promet u gradu, odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.

Preporuka smanjenog kretanja i aktivnosti u tzv. „žutoj zoni“

Za tzv. “žutu zonu” izdaje se preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. “Žuta zona” obuhvaća zonu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove,  dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.

Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je  najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti. Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u “žutoj zoni” da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.

U tzv. “žutoj zoni” dežurne službe izlazit će na teren samo u slučaju hitnih intervencija o čemu će se procjena donijeti prilikom samog eventualnog poziva građana.

Dežurna ljekarna bit će ljekarna Jadran u Osječkoj bb u sklopu zdravstvene stanice preko puta INA – ine benzinske crpke.

Od ponedjeljka, 13. ožujka otvoren info-telefon Stožera civilne zaštite

Stožer civilne zaštite Grada Rijeke poziva sve građane da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka.

Za sve građane koji imaju upite vezane uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u “crvenoj” odnosno “žutoj” zoni, od ovog je ponedjeljka 13. ožujka pa do kraja akcije 20. ožujka otvoren telefon Stožera civilne zaštite: 051 209 473,  svakodnevno od 8 do 16 sati.

Odgoda akcije u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika

Ukoliko vremenske prilike u nedjelju, 19. ožujka budu nepovoljne za provedbu akcije, postupak će se odgoditi za nedjelju, 26. ožujka, a o tome će se donijeti odluka u četvrtak, 16. ožujka.