Predstavnici Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke održali su zajednički
prijem za austrijskog veleposlanika u Hrvatskoj Nj.E. Josefa Markusa Wuketicha u
sjedištu Primorsko-goranske županije.

Veleposlanika Wuketicha, u čijoj su pratnji na prijemu sudjelovali Sonja Holocher-Ertl, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu i Georg Gavrilović ml., počasni konzul u Rijeci, primili su župan Zlatko Komadina i Sandra Krpan zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke.
Župan Komadina i zamjenica Krpan istaknuli su tradicionalno dobre odnose Austrije i Hrvatske koji se očituju kroz značajnu robno-gospodarsku razmjenu, kulturnu suradnju i turističke boravke.

Župan Komadina govorio je o velikim ulaganjima države u lučku i prometnu infrastrukturu u gradu i županiji te izrazio nadu da će se nakon rješavanja teretnog, pažnja posvetiti i putničkom prometu, naglasivši važnost jačanja aktivnosti vezanih uz razvoj željezničkog koridora 5A prema Beču.
Zahvalivši domaćinima na prijemu, veleposlanik se osvrnuo na činjenicu da je Republika Austrija među najvećim ulagačima u hrvatsko gospodarstvo, a gotovo 800 austrijskih tvrtki zapošljava oko 35.000 ljudi u Republici Hrvatskoj. Govoreći o suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, osvrnuo se na dugogodišnju uspješnu suradnju u kulturi, izdvojivši nekoliko programa Europske prijestolnice kulture 2020. godine, a pogotovo izložbu „Nepoznati Klimt“.

Nastupni posjet austrijskog veleposlanika Josefa Markusa Wuketicha

Jana Sertić i Sandra Krpan

Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke kazala je kako je suradnja s Austrijom značajna različitim segmentima. „Primjerice što se gospodarstva tiče, u Hrvatskoj posluje čak 750 austrijskih tvrtki od kojih neke posluju i u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji i svojim poslovanjem daju značajan doprinos podizanju našeg standarda. Njihovo poslovanje općenito je važno za ekonomiju hrvatskog gospodarstva, i mi u Gradu Rijeci smo svakako zainteresirani za daljnje jačanje gospodarskih veza. Važna nam je i kulturna poveznica, Grad Rijeka već dugi niz godina ima uspješnu suradnju s Austrijskim kulturnim forumom, a dugi niz godina po pitanju kulturne razmjene njegujemo odnose s Bečom, Linzom, Klagenfurtom i Grazom i vjerujem da će se to nastaviti i u budućnosti“, kazala je Krpan.

Nastupni posjet austrijskog veleposlanika Josefa Markusa Wuketicha

Sandra Krpan, Zlatko Komadina i Nj.E. Josef Markus Wuketich

Više o gospodarskom razvitku rekla je pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke Jana Sertić. „S obzirom da u Rijeci imamo dugu tradiciju brodogradnje kao i jaku luku, naglasak je na plavoj ekonomiji, ali i na pratećim inženjerskim djelatnostima koje spadaju u ekonomiju visokog prinosa. Imamo jako razvijen zdravstveni turizam i dentalnu industriju, a s obzirom na Port Baroš nadamo se u budućnosti još više razvijati i nautički turizam. Također imamo i rastući IT sektor. Trudimo se stare industrijske prostore prenamijeniti i pretvoriti ih u inkubatore za razvoj modernih tehnologija i razvijati taj rastući sektor i dalje“.

Uz župana i zamjenicu gradonačelnika, na prijemu su sudjelovali Mladen Brajan, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije i Jana Sertić, pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Sudionici su se složili da je budući kontakt iz područja drvno-prerađivačke industrije i zdravstvenog turizma uz organizaciju radnih sastanaka izvrstan korak prema dodatnom jačanju međusobnih veza.
„Zajednička povijest stvorila je mnoge kulturološke i gospodarske poveznice, a Gradišćanski Hrvati su most između naših zemalja“, zaključio je veleposlanik Wuketich.