Na “Malik festu” djeca i odrasli se mogu upoznati s fantastičnim bićima, saznati nešto o načinu života u srednjem vijeku, gledati kazališne predstave, viteške borbe, sudjelovati u radionicama i igrati drevne igre i  kušati srednjovjekovne delicije, a za sve je ulaz slobodan

I ove godine, sedmi put zaredom, u subotu i nedjelju 3. i 4. lipnja na Trsatskoj se gradini država „Festival mitova i legendi Istre i Kvarnera – Malik fest 2017.“ Ovaj festival fantazije iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja, a najzanimljiviji je djeci koja u srednjovjekovnim zidinama kaštela uživaju u predstavama, nastupima vitezovima, uprizorenjima mitskih bića, viteškom taboru, drevnim igrama, radionicama starih zanata i vještina i prigodnoj ponudi gastro delicija i rukotvorina.

Program „Malik festa“ najavili su danas Helena Semion iz Odjela za kulturu Grada Rijeke, Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednica grada Rijeke, Goran  Petrc, pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije, Gordan Grgurina, predsjednik Udruge oživljene povijesti Ordo Sancti Viti i Goran Gračanin, direktor Festivala.

Malik fest program 2017.

Malik fest program 2017.

– Ova manifestacija koja oživljava Riječanima, ali i brojnim turistima atraktivni Trsatski kaštel upotpunjuje turističku ponudu Rijeke na jedinstven način – kazala je I. Boban – Štiglić pozivajući Riječane da ovoga vikenda postanu dijelom bajkovite priče na Trsatu. I H. Semion , ističući da Grad Rijeka od samih početaka podržava održavanje „Malik festa“ istaknula je kako je program Festivala namijenjen ne samo djeci već i odraslima, obiteljima,  prava prilika za druženje u svijetu mašte. Govoreći o „Malik festu“ G. Pertrc posebno je naglasio da je riječ o izuzetno kvalitetnoj manifestaciji koja je upravo zahvaljujući svojoj kvaliteti postala tradicionalnom, a kako se uklapa u projekt Primorsko – goranske županije „Putevima Frankopana“ čiji je cilj obnova i  korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine sigurno će se u budućnosti moći organizirati i u drugim kaštelima što je i želja organizatora.

Najavljujući program „Malik festa“ G.Grgurina i G. Gračanin kazali su kako je za oživljavanje povijesti i prikazivanje srednjovjekovnog života Rijeke  kaštel na Trsatu idealna lokacija.

– Ove godine naglasak smo dali edukaciji , radionicama, manje mitologiji, a sve s ciljem da djeca, ali i odrasli postanu aktivnim sudionicima festivala, da se uključe u radionice poput one filcanja vune, tkanja i šivanja , izrade ukrasa i nakita ili u malu školu mačevanja ili streličarstva . – kazao je Gračanin pozivajući  Riječane da u subotu i nedjelju u 13 sati budu na Trsatskom kaštelu, na “Malik festu” koji u svom bogatom programu nudi za svakoga ponešto.

Ulaz na “Malik fest” je besplatan, a u slučaju kiše Festival se odgađa za idući vikend, 10. i 11. lipnja.