Dječje igralište, odnosno edukativna instalacija Balthazarov Uragan, dobit će svoj novi privremeni dom – ispred zgrade Exporta na Delti.

Igralište je ovoga ljeta postavljeno na Molo longu u sklopu dječjeg festivala Tobogan Europske prijestolnice kulture, tik do legendarnog broda Uragan.

No, kako je ovo Balthazarovo dječje igralište nedavno bilo meta sitnih vandala i autora rasističkih poruka te kako je sama instalacija bila planirana u kontekstu drugih sadržaja koji se zbog pandemije nisu uspjeli realizirati, Sveučilište u Rijeci i RIJEKA 2020 donijeli su odluku da se instalacija premjesti na novu lokaciju, kod Exporta, gdje će se nalaziti najmanje do proljeća iduće godine. U međuvremenu, spomenuti vandalizam je prijavljen policiji, a istraga je u tijeku.

Demontaža Balthazarovog igrališta na Molo longu

Demontaža Balthazarovog igrališta na Molo longu

Podsjetimo, igralište je osmislio kreativni studio “Benussi & the Fish”, nastalo je kao suradnja EPK programa Dječja kuća te Slatko i slano, u organizaciji DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci i RIJEKE 2020, a osmišljavanje i realizaciju ove instalacije financijski je omogućio Poslovni klub PartneRi.

Vjerujemo da će na lokaciji kod Exporta ovo igralište biti manje na meti vandala i neodgovornih pojedinaca, a više služiti na korist djeci, roditeljima, prolaznicima i posjetiteljima programa u Exportu.