Projekt obuke djece neplivača uključene u sportski program Dječjeg vrtića Rijeka uspješno se realizira na Bazenima Kantrida. Riječ je o projektu u koji je uključeno oko 300 djece iz podcentara predškolskog odgoja Zamet, Krnjevo, Maestral i Galeb na Bazene Kantrida

U Dječjem vrtiću Rijeka već se 12 godina provodi redoviti 10,5 satni program obogaćen specifičnim sadržajima iz sporta. S obzirom na to da u ovom programu djeca upoznaju mnoge sportove, kao i pravila igre određenih sportova, od velikog je značaja da upravo u okviru sportskog programa djeca završe i obuku plivanja. Program malih sportaša iz vrtića provode četiri profesora kineziologa u suradnji s odgajateljima koji formiraju grupe od 40-ero djece, a svaka će proći 10 sati obuke.

Prethodnih godina obuka plivanja provodila se na malom otvorenom bazenu na Kantridi. Na inicijativu Rijeka sporta d.o.o. koji je ponudio slobodan termin korištenja Dječjeg bazena na Kantridi bez naknade, malim sportašima je u sklopu sportskog programa omogućena obuka plivanja. Dječji vrtić Rijeka prihvatio je ovu inicijativu Rijeka sporta te preuzeo organizaciju dolazaka cca 300 djece iz podcentara predškolskog odgoja Zamet, Krnjevo, Maestral i Galeb na Bazene Kantrida. S obukom se započelo u ponedjeljak, 23. ožujka 2009. godine, provodit će se svakog radnog dana od 8 do 10 sati, a trajat će kontinuirano sve do 30. svibnja 2009. godine.

U atraktivnost ovog programa mogli su se danas uvjeriti i pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo, Branka Renko-Silov i pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, Veljko Karabaić koji su u pratnji ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka, Gordane Reno, pedagoginje PPO Zamet Sanja Margeta i voditeljica projekta “Rijeka pliva”, Katarine Jusup Dodig posjetili Bazene Kantrida.
Uz stotinu djece uključene u projekt „Rijeka pliva”, četrdeset mladih sportaša Primorja, na bazenima dnevno plivanje uči i 80 malih sportaša iz vrtića. Tako je investicija ispunila svoju svrhu, a bazeni ne služe samo sportašima, nego i riječkoj djeci pa i umirovljenicima kojima je bazen odnedavno na raspolaganju.

Za sada su u projekt uključena samo vrtićka djeca uključena u športski program, u dobi od 4 godine pa do polaska u školu. Za jesen se planira da se projekt „Rijeka pliva“ i projekt obuke djece neplivača uključene u sportski program Dječjeg vrtića Rijeka spoje u jedan, a da se njime praktički obuhvate sva vrtićka djeca. Za djecu je osigurana potpuna skrb, od prijevoza, pratnje, osiguranja, suglasnosti roditelja i svega ostalog što je potrebno da se ovaj zahtjevni pedagoško-športski program može provoditi.
Valja istaći da su do sada sva djeca koja pohađaju tečaj plivanja, zaista i naučila plivati, a prema riječima voditeljica projekta “Rijeka pliva”, Katarine Jusup Dodig, djeca puno brže savladaju obuku u ranijoj dobi i naprosto obožavaju vodu, koja im ujedno dođe i kao dobra zabava.
Prema najavama uskoro bi trebao krenuti Unicefov, također besplatni program