Gradonačelnik Vojko Obersnel predstavnicima svih 25 riječkih osnovnih škola čiji su učenici drugih razreda ove školske godine uspješno završili obuku plivanja uručio je diplome.

Na Bazenima Kantrida danas je održana prezentacija projekta „Rijeka pliva“ i revijalna plivačka utrka učenika drugih razreda riječkih osnovnih škola koji su ove školske godine sudjelovali u projektu. Natjecali su se predstavnici svih 25 osnovnih škola, a male plivačice i plivače sa tribina plivališta bodrio je uz kolege, učitelje i roditelje i gradonačelnik Vojko Obersnel. Uz gradonačelnika, događaju su prisustvovali njegov zamjenik  Marko Filipović, pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Vera Begić Blečić, predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać, direktor Rijeka sporta Zlatan Hreljac te voditeljica i autorica projekta „Rijeka pliva“ Katarina Jusup Dodig.

Pozdravljajući djecu gradonačelnik Obersnel čestitao im je na uspješnoj završenoj obuci plivanja, a potom su uz snažan pljesak i uzvike „Rijeka, Rijeka“ svi uglas predvođeni gradonačelnikom čestitali riječkim nogometašima osvajanje još jedne krune, Kupa Hrvatske.

U ime svih učenika drugih razreda riječkih osnovnih škola koji su sudjelovali u projektu „Rijeka pliva“ gradonačelniku je učenica OŠ Vladimir Gortan Leonarda Trninić uručila zahvalu, a Obersnel je predstavnicima svih škola čiji su učenici sudjelovali u projektu „Rijeka pliva“ uručio diplome.

Projekt „Rijeka pliva“ odvija se od školske 2008./2009. godine i do danas je u njemu sudjelovalo 9414 učenika drugih razreda svih 25 osnovnih škola grada Rijeke. U 2017. godini u projektu „Rijeka pliva“ sudjelovao je 1131 učenik.

Cilj ovog projekta je poučiti vještini plivanja učenike drugih razreda osnovnih škola koji su obzirom na psihofizički razvoj najprikladnija skupina za obuku plivanja. Riječ je o programu Grada Rijeke koji se ostvaruje  putem Riječkog sportskog saveza i provodi na Bazenima Kantrida, a planom i programom projekta “Rijeka pliva“ predviđeno je deset sati obuke plivanja za sve učenike drugih razreda osnovnih škola grada Rijeke. Za učenike koji ne savladaju vještinu plivanja u predviđenih deset sati organizira se besplatna obuka plivanja sve dok ne savladaju vještinu plivanja. Učenici s posebnim potrebama imaju individualni i grupni način rada. Grad Rijeka osigurava financijska sredstva za provedbu projekta pa je obuka plivanja, prostor plivališta i prijevoz za sve učenike besplatan.

Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve“ je 2016. godine Zajednicu sportskih udruga grada Rijeke “Riječki sportski savez“ nagradio godišnjom nagradom za obuku neplivača u Republici Hrvatskoj za projekt “Rijeka pliva“.