Povodom Svjetskog dana svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre organizirana je  javnozdravstvena akcija besplatnog mjerenja stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja.

Za građane je organizirano besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja, a mogućnost je iskoristilo više od 350 Riječana. Riječ je o postupku najsličnijem ultrazvuku trbuha koji traje svega pet minuta. Tom prilikom dijelili su se i edukativni materijali, a zainteresirani su mogli dobiti sve informacije o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre, što je uzrokuje i kome se mogu obratiti za pomoć.

Podršku akciji svojom nazočnošću dali su zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković i ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Testiranju se odazvalo više od 350 Riječana

Testiranju se odazvalo više od 350 Riječana

Ravnatelj KBC-a Rijeka dr. sc. Alen Ružić naglasio je iznimnu važnost provođenja ovakvih javnozdravstvenih akcija izrazivši i ponos što upravo na ovom području Rijeka ima stručnjakinju u samom europskom vrhu, doc. dr. sc. Ivanu Mikolašević.

Podršku akciji kao preventivnom programu dao je i zamjenik gradonačelnika dr. sc. Goran Palčevski pozdravivši prisutne u ime Grada Rijeke, dodavši kako kao se i osobno kao pedijatar gastroenterolog susreće sa sve većim brojem pretile djece kod koje se dijagnosticira masna jetra.

Voditeljica akcije, doc. dr. sc. Ivana Mikolašević podsjetila je da 25 posto populacije ima masnu jetru, da je nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) “tiha epidemija 21.stoljeća” i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, a nastaje kao posljedica modernog načina života.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) “tiha epidemija 21.stoljeća”

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) “tiha epidemija 21.stoljeća”

Nealkoholna masna bolest jetre pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti – šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

Uzevši u obzir težinu i ozbiljnost komplikacija i posljedica bolesti, svatko bi se trebao zapitati je li on baš taj svaki treći ili četvrti čovjek koji će imati masnu jetru.

Akciju su uspješno organizirali KBC Rijeka, Grad Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko gastroenterološko društvo i Udruga oboljelih od bolesti jetre Hepatos.