Zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović danas je Zagrebu potpisao ugovor s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i ministrom rada i mirovinskog sustava Markom Pavićem o dodjeli bespovratnih 797.785,15 kuna iz Europskog socijalnog fonda, a u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Sredstva su namijenjena projektu Grada Rijeke 5. ansambl koji će se provoditi u partnerstvu s HNK Ivana pl. Zajca i u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Grad Rijeka sredstva je dobio na natječaju Ministarstva kulture koje ga raspisalo kao posredničko tijelo Europskog socijalnog fonda.

Projekt 5. ansambl inicira uključivanje mladih s poteškoćama u razvoju i invaliditetom u tržište rada kroz pripremne kulturno-umjetničke aktivnosti koje će rezultirati usvojenim vještinama, radnim navikama i novim znanjima potrebnim za rad u kazalištu.

Projekt započinje današnjim potpisivanjem ugovora i trajat će 18 mjeseci.

Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade

Potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za mlade

Projekt je vezan i uz provedbu projekta Europske prijestolnice kulture, kojem je jedan od ciljeva i doprinos povećanom i aktivnom sudjelovanju građana u kulturnim aktivnostima, s posebnim naglaskom na uključenje osoba s invaliditetom i drugih ranjivih socijalnih skupina.

Naime, ideja je da u HNK Ivana pl. Zajca, pod čijim krovom danas djeluju četiri profesionalna umjetnička ansambla, u dogledno vrijeme bude i 5. ansambl koji će okupljati osobe s posebnim potrebama po uzoru na slične primjere širom Europe, kao što je Blue Teapot Theatre Company iz Galwaya u Irskoj.

Ovaj inovativni i eksperimentalni projekt, prvi takav u Rijeci, zahtijeva iscrpnu pripremu svih dionika: osoba s invaliditetom, edukatora, umjetnika, roditelja, medija, šire publike, donositelja politika i šire javnosti, prije nego se krene u profesionalnu kazališnu produkciju programa. Projekt 5. ansambl za kojeg je danas potpisan ugovor prva je faza takve pripreme.

Uz suradnju sa spomenutim Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka, čiji su polaznici mladi s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, bit će ostvarena i suradnja s Udrugom Rijeka 21, čiji su članovi su mladi s Downovim sindromom.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen

Europski socijalni fond