Veleposlanik Republike Bjelorusije Nj. E. Alexander Leonidovich Ponomarev za Hrvatsku, BiH i Mađarsku dočekan je na zajedničkom primanju Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Veleposlanika Ponomareva, kao i njegovog savjetnika Alekseija Smirnova, pomoćnika i prevoditelja Yuryja Karotkog i počasnog konzula Republike Bjelorusije u Hrvatskoj Vidoja Vujića primili su zamjenik gradonačelnika Rijeke Nikola Ivaniš te ravnatelj Razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić.

Prilikom sastanka zamjenik gradonačelnika Ivaniš bjeloruskoj je delegaciji ukratko prezentirao Rijeku kao najveću hrvatsku luku, dinamičan, sveučilišnim multikulturalni grad koji će iduće godine ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture. Pozvavši veleposlanika Ponomareva da posjeti neki od mnogobrojnih kulturnih sadržaja, Ivaniš je predstavio razvoj pomorskog, cestovnog i željezničkog prometa te istaknuo zainteresiranost za povezivanja Rijeke i bjeloruskih gradova u području gospodarstva.

Ponomarev, kojem je ovo treći posjet Hrvatskoj u posljednjih mjesec dana, zahvalio je na prijemu te čestitao Rijeci na prestižnoj kulturnoj tituli. Spomenuvši kako je Bjelorusija poznata po strateškoj orijentaciji zemlje na električna vozila te kvalitetnoj drvno-prerađivačkoj industriji (dvije petine bjeloruskog teritorija čini šuma), ali i rastućoj želji za razvitkom turizma, veleposlanik je sugerirao intenziviranje suradnje u ovim gospodarskim sferama. Također, tijekom prijema bilo je i riječi o bližem povezivanju Rijeke i Gomela, drugog najvećeg bjeloruskog grada koji se nalazi na jugoistoku zemlje te broji pola milijuna stanovnika, kojih uz prijašnje diplomatske kontakte veže i suradnja između dvaju sveučilišta, a je Ponomarev pozvao riječko izaslanstvo da prisustvuju proslavi dana grada Gomela u rujnu.

Bjeloruski veleposlanik posjetio Rijeku

Na postamentima na Korzu postavljena je fotografska izložba “Naslijeđe Belarusi”

Nakon primanja, u Gradskoj vijećnici održan je prigodan program uz otvorenje izložbe „Naslijeđe Belarusi“ koja se nalazi postamentima na Korzu te predstavlja arhitekturalne podvige i znamenite građevine iz bjeloruske povijesti. Prilikom predstavljanja projekta koji je zapažen u Europi i svijetu kao atraktivan reprezent ove zemlje, navedeno je kako se ovom izložbom Bjelorusija želi približiti Riječanima te bar malo promijeniti nepoznatost bjeloruske kulture i povijesti u našem društvu.

Uz predstavnike Grada, Županije i bjeloruske delegacije, otvaranju su nazočili i predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić koji je dao stručno mišljenje o izložbi te Ivo Usmiani, predsjednik upravnog odbora JGL-a, sponzora izložbe.

Skip to content