Protekli dani bili su posvećeni blagdanu Velike Gospe, a marijansko svetište na Trsatu u dva je dana posjetilo gotovo 40 tisuća hodočasnika iz cijele Hrvatske.

Nakon što je u srijedu održano bdijenje i središnje slavlje uz procesiju ulicama grada, centralni događaj, odnosno svečano euharistijsko slavlje, održano je na sam blagdan Velike Gospe u svetištu Majke Božje Trsatske.

Slavlju, kojeg je predvodio riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, prisustvovao je veliki broj vjernika i hodočasnika koji su u procesiji imali prilike izbliza vidjeti kip Gospe. Devčić se u propovijedi osvrnuo na posjete pape Ivana Pavla II. i Majke Terezije i napomenuo kako je važno moliti i pratiti put ljubljenja Isusa, Marije i Boga koji su oni slijedili.

Počast svetištu i euharistijskom slavlju odala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je došla proslaviti blagdan Velike Gospe u svom rodnom gradu, a pridružili su joj se i Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke i Robert Maršanić, potpredsjednik županijske skupštine Primorsko-goranske županije.

Brojni hodočasnici su na Trsat pristizali besplatnim i intenzivnim javnim prijevozom, a imali su prilike i posjetiti sajam koji se već tradicionalno održava za vrijeme blagdana, dok mnogi su ugostitelji radili duže kako bi zadovoljili povećanu potražnju.

Skip to content