U Salonu Grada Rijeke održano je predblagdansko primanje za predstavnike vjerskih zajednica koje djeluju u gradu Rijeci. Bila je to prilika za razgovor i druženje uoči blagdana, ali i za rekapitulaciju realiziranih projekata tijekom proteklih godina.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat i pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca primili su predstavnike vjerskih zajednica koje žive, rade i djeluju u Rijeci.

Riječ je o predstavnicima Katoličke crkve, Medžilisa islamske zajednice, Baptističke crkve, Srpske pravoslavne crkvene opštine, Židovske općine, Evanđeoske pentekostne crkve, Kršćansko adventističke crkve, Makedonske pravoslavne crkve, Evangeličke crkve i Kristove crkve.

Gradonačelnik Obersnel okupljenima se zahvalio na dolasku na predblagdansko druženje. „Na ovakav smo se način zadnji put družili 2008. godine. To je bio lijep običaj pa smo ga odlučili obnoviti“, poručio je.

Od 2008. godine u Rijeci su vidljive brojne aktivnosti vjerskih zajednica poput izgrađenog Islamskog centra, Baptističke crkve i Crkve Sv. Ane na Gornjoj Vežici. Uz podršku Grada Rijeke obnovljena je sinagoga i postavljeno obilježje na mjestu sinagoge srušene u Drugom svjetskom ratu. Također, u Svetištu Majke Božje Trsatske restaurirana je slučajno otkrivena freska „Marija i franjevački sveci“, slikara Tommasa Fantonija, a obnovljena je kolekcija starih ikona iz fundusa Crkve Sv. Nikolaja. Gradonačelnik Obersnel naglasio je koliko je važna dobra suradnja sa svim vjerskim zajednicama koje djeluju u Rijeci.

„U duhu zajedništva, želio bih svima Vama i Vašim vjernicima poželjeti radost Božića, svjetlo Hanuke i sretnu Novu 2017. godinu“, poručio je Gradonačelnik.

Nakon pozdravnih govora, svećenici Katoličke crkvene zajednice zapjevali su pjesmu „Radujte se narodi“, a potom je uslijedilo zajedničko druženje uoči blagdana.

Skip to content