Tradicionalnim blagoslovom i podizanjem zastave sv. Vida uz zvuke Gradske glazbe Trsat u ponedjeljak 12. lipnja u 18 sati na Trgu Grivica počinje proslava blagdana i trodnevnica u riječkoj katedrali , a za ovogodišnje Dane sv. Vida priređen je bogat i raznolik kulturno-zabavni program uz nezaobilaznu gastro feštu u središtu grada i svečanu akademiju u povodu Dana grada Rijeke na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja  Grada Rijeke

Program obilježavanja Dana sv. Vida – zaštitnika grada Rijeke predstavili su danas u Katedrali Sv. Vida mons. Matija Matičić, rektor Katedrale, Doris Šajn, voditeljica Kabineta gradonačelnika Rijeke i Helena Anušić, voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Pozivajući sve Riječanke i Riječane, vjernike i ljude dobre volje da sudjeluju u brojnim događanjima i proslavi nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije, Katedrale i grada Rijeke, mons. Matija Matičić najavio je trodnevnu duhovnu pripravu u Katedrali sv. Vida.– Tradicionalnim blagoslovom i podizanjem zastave sv. Vida na Trgu Grivica uz zvuke Gradske glazbe Trsat u ponedjeljak 12. lipnja u 18 sati počinje proslava blagdana nakon koje će misu za obitelj predvoditi riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić – kazao je mons. Matičić navodeći kako će se iste večeri, nakon mise, održati svečani koncert HNK Ivana pl. Zajca.

U utorak 13. lipnja u 18 sati misno slavlje predvodi vlč. Mario Gerić, a potom je organiziran obilazak katedrale sv. Vida i Galerije, uz stručno vodstvo. U srijedu 14. lipnja u 18 sati svečanu Večernju misu predvodit će riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić, a misno slavlje vlč. Mario Gerić. Nakon misnog slavlja slijedi svečani koncert duhovne glazbe u izvođenju zbora „Schola Cantorum Rijeka“ i njihovih gostiju.  Na sam blagdan sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, održat će se jutarnja misna slavlja na hrvatskom i talijanskom jeziku, a u 11 sati će svečanu pontifikalnu misu uz dodjelu Medalja sv. Vida, zaslužnim vjernicima laicima, predvoditi nadbiskup Devčić.

– Središnja svečanost blagdana je u 18 sati svečana procesija, od katedrale sv. Vida  ulicama grada do Trga riječke rezolucije, gdje će euharistijsko slavlje predvoditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić – najavio je mons. Matičić zahvaljujući Gradu Rijeci i svim drugim partnerima na organizaciji proslave sv. Vida.

U sklopu Dana sv. Vida 16. lipnja u HKD na Sušaku, s početkom u 20 sat,i održat će se i 10. Vidfest – Festival popularne duhovne glazbe na kojem će nastupiti devet izvođača. – U revijalnom dijelu programa nastupit će Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“, ulaz je slobodan, a svi koji dođu na Vidfest imaju priliku u donatorske kutijice koje će biti u gledalištu dati prilog. Sav će prikupljeni prihod biti darovan hospiciju „Marija Kricifiksa Kozulić“ – kazala je Helena Anušić.

Zahvaljujući Riječkoj nadbiskupiji na suradnji u organizaciji Dana sv. Vida Doris Šajn kazala je kako su ovogodišnji Dani sv. Vida bogati različitim programima. – U tjedan dana imamo više od 50 događanja, čak osam koncerata, plesne i glazbene nastupe, pričaonice, atraktivnu Večer uličnih zabavljača, uz sudjelovanje mališana iz dječjih vrtića, djece iz osnovnih škola, umirovljenika, članova brojnih udruga – kazala je Šajn.  Za djecu s imenom zaštitnika grada Rijeke, sv. Vida, a u dobi do 10 godina ima ih 199 od kojih se 25 rodilo od lanjskog do ovogodišnjeg blagdana, organiziran je tradicionalni prijem. Svečana akademija u povodu Dana grada Rijeke i blagdana sv. Vida, na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja Grada Rijeke održat će se u srijedu 14. lipnja u 19.30 u HNK Ivana pl. Zajca. Istoga dana prijepodne, na Trgu 129. brigade Hrvatske vojske i Trgu Republike Hrvatske održat će se tradicionalna Gastro fešta na kojoj će se svi koji žele moći počastiti lignjama na mornarski s palentom i tradicionalnom štrudlom od trešanja.