Proteklog vikenda riječka je luka bila bogata događajima, budući da je ugostila 21. nautičku regatu Fiumanku, nautički sajam Rijeka Boat Show i program Europskog tjedna sporta.

Na Fiumanci nastupilo stotinjak posada

Nautička regata Fiumanka ove se godine po prvi puta održala u jesenskom terminu. Uz dramatičnu najavu koju je priredilo vrijeme i u petak i subotu do samog starta, 21. Fiumanka jedrila se u potpuno drukčijim uvjetima. Kiša je prestala, ali je pao i vjetar pa je odlukom regatnog odbora regatna ruta skraćena i svi su vozili obiteljsku rutu do oznake u Kostreni i natrag u cilj u riječkoj luci. Od pristiglih 130 online prijava, njih 111 je preuzelo startne brojeve, no nisu se svi uspjeli probiti do starta.

Očekivano je prva u cilj ušla slovenska posada EWOL-a, na čelu sa skiperom Gašperom Vinčecom, nakon sat vremena, 14 minuta i 17 sekundi. Obranili su tako naslov prošlogodišnjeg pobjednika, a poručili da je Fiumanka jedna od regata na kojoj svake godine sa zadovoljstvom sudjeluju.

Nakon njih, u cilj je drugi ušao Molo longo sa skiperom Riječaninom Rajkom Kujundžićem. Treće mjesto pripalo je brodu Damaco, a četvrto mjesto osvojio je ACI-ev ClubSwan36 za čijim je kormilom bio proslavljeni hrvatski jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić.

Nakon njih u cilj su počeli stizati i medijske posade – prvo mjesto osvojio je Novinet.hr, mreža koja okuplja portale poduckun.net, torpedo.media, tunera.info, lanterna.news, bodulija.net i trend51.net. Drugi je u cilj ušao Novi list, a treće mjesto pripalo je HRT-u, koji je i ove godine suorganizator medijske regate. HR-Radio Rijeka u cilj je ušla četvrta, a na petom mjestu bio je Kanal Ri.

Na ovogodišnjoj Fiumanci, kao i na svakoj regati do sada, sudjelovao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Na Fiumanci sudjelovao i gradonačelnik Vojko Obersnel

Na Fiumanci sudjelovao i gradonačelnik Vojko Obersnel (foto:fiumanka.eu)

„Vrijednost Fiumanke prepoznali su i njezini sponzori i pokrovitelji koji su i ove godine jedrili uz Fiumanku i ostvarili zapažene rezultate. Njima se posebno zahvaljujemo što su ostali uz riječku regatu i u ovim izazovnim vremenima, odlučni u namjeri da pošalju zajedničku poruku o važnosti suradnje, potpore i očuvanja kontinuiteta tradicionalnih manifestacija poput Fiumanke“, ističu organizatori Fiumanke, zahvaljujući se zlatnom sponzoru INA-i, srebrnom sponzoru Erste banci i novom partneru TELE2.

I ove godine u obiteljskoj grupi sudjelovalo je najviše jedriličara, a najbrži brod iz obiteljske skupine je brod DJ s kormilarom Matijom Reljanovićem i šest članova posade iz opatijskog Jacht Cluba Croatia.

Jedriličari obiteljske grupe su srce i duša riječke regate i uz Fiumanku su od samih početaka – više od dva desetljeća. Posade su to na kojima su doslovno sve generacije. Jedan od najmlađih sudionika, ujedno je kormilar ekipe iz Jedriličarskog kluba Galeb iz Kostrene i ima samo 12 godina.

U sklopu Fiumanke u nedjelju je održana je i tradicionalna 11. Rotary regata, s ciljem skupljanja sredstava za organiziranje jedriličarskog Rotary kampa za mlade. Također, održana je i „Placa pod vedrim riječkim nebom“.

Rijeka Boat Show okupio 40% više izlagača nego protekle godine

Poseban doživljaj u riječkoj luci upotpunio je i nautički sajam Rijeka Boat Show na Gatu Karoline Riječke. U odnosu na proteklu godinu, kada je sajam preuzeo organizatorski tim pod ravnanjem Ivana Črnjarića i Vedrana Babića, broj izlagača je bio veći za  40%.

Sajam se održao pod sloganom „Grad je luka, luka je grad“, a ova se manifestacija nastavlja na tradiciju nautičkih sajmova  koji se u Rijeci održavaju od 1984. godine, prvenstveno s ciljem promoviranja i poticanja domaće nautičke proizvodnje.

Nekoliko tisuća posjetitelja kroz tri dana posjetilo je sajam, na kojem je predstavljena hrvatska mala brodogradnja, plovila inozemne proizvodnje te prateća oprema za nautiku. Sajamska ponuda bila je uistinu bogata – od električne daske za surfanje, preko električnih romobila, sve do novih materijala za opremanje plovila te proizvoda za održavanje “morskih ljubimaca”.

U akvatoriju riječke luke građanima prezentiran Stand Up Padlling (foto: rss.hr)

U akvatoriju riječke luke građanima prezentiran Stand Up Padlling (foto: rss.hr)

Europski tjedan sporta na Molo Longu

U subotu, istog dana kada je startala i velika Fiumanka, na Riječkom lukobranu održan je središnji dan Europskog tjedna sporta #BeActive Rijeka.

Uz brojne jedrilice svakako treba istaknuti i nastup svjetskog prvaka u jedrenju na dasci Enrica Marottia, koji je sa svojim sportskim kolegama, Igorom Legcem i Igorom Lukanovićem pokazao umijeće Windsurf Foila.

Ujedno, kroz akvatorij luke su se građanima prezentirala i dva atraktivna sporta, Stand Up Padlling i Windsurf u organizaciji Marotti Windsurf Centra i Ri Fun Snow&Surfa dok su na rijčkom lukobranu članovi Matice umirovljenika Grada Rijeke prezentirali nordijsko hodanje a članovi WuShu kluba Rijeka umijeće TaiChi-a.

Europski tjedan sporta nastavlja se i dalje, programom za sportske djelatnike, umirovljenike i učenike.

Sve tri manifestacije održane su uz podršku Grada Rijeke.