Gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima i izvođačima radova obišao je gradilište Centra Zamet, na kojem radovi napreduju predviđenim tempom. Najveći mjesni odbor tako bi do sredine godine trebao dobiti novi centar, koji će pored sportske dvorane, sadržavati javni trg i garažu, prostorije za mjesni odbor i knjižnicu te komercijalne prostore.

Radovi na izgradnji Centra Zamet započeli su krajem prosinca 2007. godine, a predstavnici Grada, Rijeka sporta kao investitora i GP Krka kao izvođača radova prilikom današnjeg obilaska mogli su već vidjeti kako će izgledati novi višenamjenski objekt.

Kako je kazao voditelj izgradnje Centra Zamet Aldo Cerovac, izvođačima radova dosta neprilika zadaju vremenski uvjeti, budući da je od početka godine bilo mnogo kišnih dana, a kad puše bura radnici ne mogu raditi na velikim visinama. Iz tog razloga objekt će biti izgrađen do svibnja, ali se njegovo konačno stavljanje u funkciju može očekivati sredinom godine. Trenutno se na radilištu nalazi stotinjak radnika.
Prilikom obilaska gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo što se, unatoč teškim vremenskim prilikama, rokovi izgradnje poštuju i što će objekt biti gotov do sredine godine, kako je to bilo i planirano.
“Već sada se mogu dobro vidjeti gabariti objekta i složenost ovog projekta. Izgradnjom Centra Zamet neće biti omogućeni samo bolji uvjeti za sportaše, već će se sagraditi i javni prostori te niz komercijalnih sadržaja”, kazao je Obersnel.

Odgovarajući na pitanje novinara o cijeni dvorane u usporedbi s drugim dvoranama u Hrvatskoj, Obersnel je kazao kako prvo treba razdvojiti troškove izgradnje od troškova cijelog objekta kroz razdoblje od 25 godina. Sama dvorana stoji 90 milijuna kuna, a cijeli objekt 152 milijuna kuna, na što treba dodati i cijenu kapitala i leasinga, koji plaćaju i ostali objekti koji se grade. “Primijenimo li iste kriterije, odgovorno tvrdim kako je naša dvorana bitno jeftinija od ostalih”, kazao je gradonačelnik.

Trenutno stanje građevinskih radova
Trenutno su pri završetku zatrpavanja prostora između građevinske jame i objekta odnosno dilatacija A i B te iza potpornih zidova. Potporni zidovi izvedeni su od armiranog betona.

Betonirane su temeljne ploče obiju dilatacija, napravljeni su podrumski stupovi i zidovi te dio stupova i zidova prizemlja, prvog i drugog kata. Betoniraju se ploče prizemlja, prvog i drugog kata. Pri kraju su armirano betonski radovi podesta i polupodesta unutarnjih stubišta i ugradnja montažnih stubišta, kao i betonaža vanjskih stubišta. Izrađuje se objekt agregata i objekt za odlaganje otpada. Napravljena je ulazna rampa objekta.
Odrađen je pripadni dio horizontalne i vertikalne hidroizolacije, temeljni razvod kanalizacije ispod temeljnih ploča te ugrađena traka za uzemljenje. U tijeku je dodatni vertikalni razvod hidroizolacije, toplinske izolacije i čepaste folije zidova prizemlja, a vezano uz nasipavanje iza objekta. U tijeku su radovi na vodovodu i kanalizaciji podruma i prizemlja. Također, traju radovi na strojarskim instalacijama grijanja i hlađenja podruma i prizemlja, razvode se crne čelične cijevi, kao i elektro instalacija podruma i prizemlja. Montirana je čelična konstrukcija s poveznicama te sjeverna galerija, a završena je montaža zapadnih poluokvira.

Obilazak gradilišta Centra Zamet

Također, završena je montaža južne tribine, a čeličnim limom pokrivene su niže rešetke. U tijeku je pokrivanje viših rešetki krovne konstrukcije te ugradnja krovnih vijenaca na čeličnoj konstrukciji.
Za južnu fasadu postavljena je “trokutna” konstrukcija te je završeno betoniranje armirano betonske ploče koja leži na čeličnim nosačima 1. kata u smejru sjever – jug. Napravljena je i stropna ploča stubišta.

Radi se na postavljanju oplate u smjeru od zapada prema istoku na istoj etaži (sjeverna tribina). U tijeku su zidarski radovi na zidovima I. i II. kata. Započeli su radovi na pregradnim zidovima na nultoj etaži. Na etaži buduće knjižnice postavljene su gipsane ploče.

Retencija ispod budućeg trga za odvodnju vode je u završnoj fazi. Položene su cijevi za odvod oborinske vode i u tijeku je zatrpavanje retencije pijeskom.