U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, kojeg Grad Rijeka već niz godina provodi s ciljem poticanja građana da zamijene automobile alternativnim prijevoznim sredstvima, od 16. do 22. rujna Ciottina će ulica biti pretvorena u pješačku zonu i mjesto održavanja brojnih edukativno-zabavnih aktivnosti.

Europski tjedan mobilnosti organizira se s ciljem promocije održive mobilnosti, sprečavanja emisije štetnih plinova te kvalitetnijeg načina života u urbanim sredinama. Svake godine zatvara se neka gradska prometnica, pretvara u pješačku zonu i time ukazuje na značaj reduciranja prometa u centru grada i samoj urbanoj jezgri.

Dok su proteklih godina prometnice pretvarale u pješačku zonu na jedan dan, ove će se godine Ciottina ulica, od Kapucinske crkve do Jadranskog trga, zatvoriti tijekom cijelog Europskog tjedna mobilnosti.
„Središnja tema Europskog tjedna kretanja glasi ‘Čista, zajednička i inteligentna mobilnost’ s pozivom na akciju ‘Dijeljenje te vodi dalje’. To je ujedno i poziv građanima da se organiziraju da umjesto s više, na posao idu s jednim vozilom, kao i poziv na razmišljanje o dijeljenju javnih površina između pješaka i vozila, odnosno lakše miješanje vrsta prijevoza, po uzoru na Trg Leona Štukelja u Mariboru,“ kazao je pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca.

Istraživanja pokazuju kako prihvaćanje zajedničke mobilnosti može imati pozitivan utjecaj na gradove i naselja, budući da svaki „dijeljeni“ automobil s ceste uklanja otprilike 15 osobnih automobila.

Najavljen Europski tjedan mobilnosti

Eda Rumora, Srdđan Škunca i Dunja Pavešić

U Ciottinoj ulici, koja neće biti samo zatvorena za promet automobila već i oplemenjena klupicama i zelenilom, održat će se program zanimljiv svim uzrastima. Program će se odvijati svih dana manifestacije, osim ponedjeljka i utorka, 18. i 19. rujna, kada će privremenu pješačku zonu zauzeti hodočasnici u Kapucinsku crkvu, gdje će biti izloženo tijelo svetog Leopolda Bogdana Mandića.

U sklopu bogatog programa, koji je predstavila ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju Eda Rumora, nastupit će glazbenici i DJ-i, a za posjetitelje su organizirane sportske aktivnosti, oslikavanje ulice, art i kreativni sajam, ples i zabava, književnici u akciji, modna revija na cesti i još niz događanja. Na edukativno-kreativne radionice, koje će održavati tijekom jutarnjih sati, dolaze djeca iz vrtića te učenici osnovnih i srednjih škola, dok su popodnevni i večernji sati rezervirani za zabavni program. Osim što će tijekom jednog tjedna imati priliku uživati u jednoj gradskoj ulici bez prometa, građani će ujedno moći ispuniti anketu  i dati svoje mišljenje o mogućnosti da se ovo privremeno rješenje pretvori u trajno.

Dio programa se održava u suradnji s Book caffe barom „Dnevni boravak“, a pročelnik Škunca ujedno je pozvao i sve druge poslovne subjekte u Ciottinoj ulici da se pridruže programu i iskoriste mogućnost da bez plaćanja naknade za postavljanje ugostiteljske terase prošire svoju ponudu za posjetitelje. Također je apelirao na građane da uklone svoje automobile iz Ciottine ulice do 7 sati ujutro, a građane koji koriste povlaštenu parkirnu kartu da svoja vozila smjeste u javne garaže ili parkirališta na otvorenom.

Osim programa u Ciottinoj ulici, u sklopu Europskog tjedna mobilnosti održat će se i predavanja posvećena istraživanju navika Riječana u dijeljenju prijevoza automobilom, mogućnosti pretvaranja dijeljenja prijevoza automobilom u komercijalnu djelatnost, kao i pregled zahvata koje je Grad Rijeka proveo s ciljem povećanja sigurnosti pješačkog prometa u Rijeci.

Europski tjedan mobilnosti  izrastao je iz inicijative ‘U gradu, bez mog automobila!’, pokrenute u Engleskoj 1995. godine. Zahvaljujući svojim ciljevima, ograničenju motoriziranog prometa u određenim urbanim područjima i poticanju korištenja održivih načina prijevoza, brzo je prihvaćena od velikog broja lokalnih vlasti širom Europe, a 2000. godine ‘Dan bez automobila’ ustanovljen je kao Europska inicijativa.

Europski su građani još od njezinih početaka 2002. godine u velikom broju prepoznali u ovoj inicijativi idealnu priliku da promijene svoj svakodnevni način putovanja i kretanja po gradu, a ostavljanjem automobila kod kuće učine veliki korak prema poboljšanju kakvoće zraka i unapređenju svoga zdravlja.

Detaljne informacije o Europskom tjednu kretanja, upute i pomagala mogu se naći na web stranici Europskog tjedna mobilnosti te Facebook stranici Rijeka u kretanju, gdje će građani moći saznati hoće li početak pojedinih programa biti pomaknut zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta najavljenih za ovaj vikend.