Predstavnici Grada Rijeke održali su prijam za djecu i voditeljice uključene u projekt Čarobna kućica – čitateljski klub za djecu od 11 do 14 godina, koji je na savjetovanju gradova i općina – prijatelja djece pohvaljen za uspješno provedenu Naj-akciju u 2011. godini.

Čitateljski klub, koji okuplja djecu i mlade koja rado i puno čitaju, odvija se u Dječjoj knjižnici Stribor.

Glavni cilj projekta Čarobna kućica – čitateljski klub za djecu od 11 do 14 godina je  promicanje navike čitanja u djece školske dobi. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao je djeci i voditeljicama projekta na uspješno provedenoj akciji, čime se nastavlja niz projekata za djecu i mlade koji su dobili priznanje u sklopu projekta “Gradovi i općine – prijatelji djece”. Voditeljicama projekta ujedno je predao i simbolični ček na 5.000 kuna uz unapređenje rada kluba. Pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat istaknula je kako će Grad Rijeka i dalje podupirati kvalitetne projekte za djecu i mlade.

Projekt “Čarobna kućica” okuplja djecu u dobi od 11 do 14 godina, redovne članove Gradske knjižnice Rijeka koja puno i rado čitaju. Projektom se, pored navike čitanja, potiče se i razvijanje drugih vještina i znanja: usmeno i pismeno izražavanje, komunikacijske vještine, vježbanje timskog rada, intenziviranje interaktivnog učenja i kreativnosti te jačanje motivacije i osjećaja samopouzdanja.

Na mjesečnim sastancima članova kluba godišnje se obradi deset knjiga, većinom fantastičnih, kriminalističkih i pustolovnih romana. Knjige za klupsko čitanje predlaže dječji knjižničar, a iz njegovih prijedloga članovi sami biraju svaki sljedeći naslov kojim će se baviti tijekom mjeseca. Svako druženje se sastoji od niza igara vezanih uz sadržaj pročitane knjige u obliku da-ne i znam pitalica, pantomime, zagonetki i asocijacija, zatim glasnih čitanja zanimljivih ulomaka i rasprave o dojmovima i tezama koje se iz djela nameću.

Posebnost ove akcije je što je ustvari vodi dijete osnovnoškolske dobi uz pomoć knjižničarke. Naime, voditeljica čitateljskog kluba, koji  od svih sudionika zahtjeva visoku razinu aktivnosti i kreativnosti, je 13-godišnja Valentina Miculić, koja je, kako je kazala na prijamu, čitateljski klub pokrenula po uzoru na tinejdžerski klub “Knjiški moljac”, budući da je bila premlada bi se u njega uključila. Pored Valentine, na prijamu su bili i Dolores Frančišković, Petra Vujičić, Dora Stipanić, Mia Dodik, Filip Kočić, Melanie Dudaš, Jelena Sarajlić, Mirna Veršić, Igor Šušnjar i Luka Bajić.

Na prijamu su bile i voditeljice projekta Verena Tibljaš dipl. knjižničarka i koordinatorica programa i projekata u Gradskoj knjižnici Rijeka, Sanja Alijević prof. hrvatskog i talijanskog jezika i književnosti i dipl. knjiž. – dječja knjižničarka. Tibljaš je istaknula kako je “Čarobna kućica” dobar primjer drugoj djeci kako kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme. U sklopu Gradske knjižnice Rijeka djeluje pet klubova s ciljem promicanja čitanja, od čega četiri za djecu i mlade, a jedan za odrasle, s time da je u pripremi pokretanje studenskog čitateljskog kluba.

Od 2004. godine Središnji koordinacijski odbor Akcije potiče gradove i općine da svake godine osmisle, provedu i proglase jednu novu i originalnu akciju za djecu. Naj-akcija uključuje zajednički rad odraslih i djece kroz koji se prepoznaju, ostvaruju i poboljšavaju uvjeti i načini života u toj sredini. Grad Rijeka ove je godine prijavio projekt ” Čarobna kućica”, a pored Rijeke za sudjelovanje u Naj-akciji prijavili su se Belišće, Brod Moravice, Buzet, Čabar, Čakovec, Dubrovnik, Gospić, Grubišino Polje, Karlovac, Križ, Kutina, Labin, Lovran, Nova Gradiška, Opatija, Otočac, Pleternica, Požega, Pula, Ravna Gora, Rijeka, Rovinj, Sisak, Split, Stubičke Toplice, Tuhelj, Valpovo, Varaždin, Vinkovci, Visoko, Zabok i Zagreb.

Priznanja za naj-akcije svake se godine dodjeljuju na savjetovanju gradova i općina – Prijatelja djece, koji se održava u povodom Dana Konvencije UN-a.