Ekspertna grupa Vijeća Europe svoj četverodnevni boravak u Hrvatskoj vezan uz projekt “Kulturna politika i kulturna različitost” završila posjetom Rijeci.

Članovi Ekspertne skupine Vijeća EuropeČlanove Ekspertne skupine Vijeća Europe primile su zamjenica gradonačelnika Vesna Lukanović i članica Poglavarstva zadužena za kulturu Maja Franković.
U delegaciji Ekspertne skupine Vijeća Europe bile su Madelena Grassmann, Andrea Ellmeier i Kevin Robbins te Naima Balić, pomoćnica ministra kulture RH. Primanju su nazočili i savjetnici u Ministarstvu kulture Davor Mišković i Tanja Maruna, te nezavisna stručnjakinja Mirjana Domini.
Zamjenica gradonačelnika Vesna Lukanović upoznala je goste s kulturnim specifičnostima Rijeke naznačivši pritom multikulturalni aspekt Rijeke kao grada u kojem se posebna pažnja posvećuje nacionalnim manjinama.
Navela je brojne aktivnosti Grada i razne kulturne programe nacionalnih manjina te naglasila dobru suradnju s drugim gradovima i djelovanje u raznim projektima međunarodnih udruga, što zajedno Rijeku čini gradom koji prednjači u što bržem priključivanju Hrvatske Europskoj uniji.
Madelena Grassmann, voditeljica projekta o kulturnoj različitosti pri Vijeću Europe, govorila je o razlozima posjeta riječkoj gradskoj upravi te naznačila da jedinice lokalne samouprave predstavljaju najbitniji segment projekta “Kulturna politika i kultura različitosti”, iskazavši pritom zanimanje o mogućnostima i načinima unaprjeđenja suživota etničkih manjina u Rijeci.
Pomoćnica ministra kulture Naima Balić je podsjetila da je u materijalu o kulturnoj politici Hrvatske upravo Rijeka navedena kao primjer multikulturalnosti kao grad u kojem se izraziti cijeni bogatstvo različitosti.