U skladu s aktualnom situacijom i preporukama nadležnih službi koje se provode radi zaštite od koronavirusa, Centar tehničke kulture Rijeka odgodio je sve planirane aktivnosti u informatičkim učionicama, no velik broj svojih aktivnosti preselio je na online kanale pripremivši CTK Rijeka cjepiva znanja.

U sklopu All Digital Weeka, koji je u tijeku, pripremili su Natjecanje iz programiranja putem online evaluatora. Bit će potrebna registracija u sustav pomoću e-mail adrese ili putem ostalih platformi (Facebook, Google, LinkedIn, GitHub).

Znanje se može pokazati i na natjecanju iz 3D modeliranja. Učesnici mogu model napraviti kod kuće te pošaljete na e-mail iperisa@ctk-rijeka.hr, a screenshot će biti objavljen na Facebook stranici kako bi korisnici CTK Rijeka mogli ostaviti svoj glas. Tri najbolja modela će biti isprintana i poslana na kućnu adresu.

U sklopu natjecanja iz robotike na temu „Moj izum za život u zatvorenom“ učesnici mogu napraviti bilo što i kratki video poslati na mail iperisa@ctk-rijeka.hr. CTK će radove objaviti na svojoj Facebook stranici. Najbolji rad dobit će vrijednu nagradu.

Get Your Facts Straight

Get Your Facts Straight

CTK Rijeka će obilježiti i Dane medijske pismenosti online aktivnostima, s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti medijske pismenosti, odnosno osnaživanja građana, posebice djece i mladih za kritičko promišljanje medijskih sadržaja. Vještine medijske pismenosti u kriznim trenutcima su jako važne, a to možemo vidjeti i posljednjih dana te nam mogu pomoći da se zaštitimo od utjecaja brojnih neprovjerenih informacija i dezinformacija koje prate primjerice pandemiju koronavirusa i upravo se brzinom virusa šire društvenim mrežama i prosljeđuju putem aplikacija za dopisivanje, a velik je problem i senzacionalistički pristup određenog broja medija.

Kako prepoznati lažne vijesti i dezinformacije CTK će pokušati objasniti i kroz online kampanju, koju provodi kroz projekt Get Your Facts Straight. Projekt je namijenjen učenicima i mladima iz društveno i ekonomski marginaliziranih skupina te njihovim roditeljima, djedovima i bakama pružajući im pristup obrazovanju za medijsku pismenost.

Sve edukacije i kampanje mogu se pratiti putem web stranice Centra tehničke kulture Rijeka te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.