Dan policije i njihova zaštitnika svetog Mihovila obilježen je zajednički, u suradnji s predstavnicima Ravnateljstva civilne zaštite, JVP Rijeka te predstavnicima Hrvatskog ceha zaštitara u Vatrogasnom trening centru u Šapjanama, gdje je održano predstavljanje najnovije policijske opreme i uređaja.

Ovogodišnji Dan policije i blagdan sv. Mihovila u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj obilježeni su u izmijenjenim okolnostima uvjetovanim pandemijom COVIDA-19 i u skladu s preporučenim epidemiološkim mjerama.
Policijski službenici bili su među prvima koji su se, surađujući s drugim interventnim službama aktivno uključili u poduzimanje svih mjera koje je nalagala novonastala situacija.

Stoga je i Dan policije obilježen zajednički, u suradnji s predstavnicima Ravnateljstva civilne zaštite, JVP Rijeka te predstavnicima Hrvatskog ceha zaštitara –tehničke zaštite.

Dan policije u Vatrogasnom trening centru u Šapjanama

Foto: PU Primorsko-goranska

Tako je jučer u Vatrogasnom trening centru u Šapjanama održano predstavljanje dijela novije opreme i tehnike s kojima raspolažu djelatnici temeljne, interventne, protueksplozijske, prometne i granične policije, kao i dio predmeta koje u svom radu pronalazi kriminalistička policija. Pripadnici specijalne policije pokazali su dio svog naoružanja i opreme te u suradnji s vatrogascima izveli zanimljivu demonstraciju korištenja nove antidrom puške za „prizemljenje“ bespilotnih letjelica (dronova).

Uz načelnika Tomislava Dizdara predstavljanju opreme i tehnike nazočili su predstavnici Policijske uprave primorsko-goranske, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, predstavnici Stožera civilne zaštite PGŽ-a te predstavnici vatrogasaca i zdravstvenih ustanova.

Policijski službenici, po svojim linijama rada predstavili su opremu i tehniku te njihove karakteristike, tako da su nazočni mogli više saznati o balističkom prsluku i kacigi, automatskoj pušci VHS K2, protueksplozijskom odijelu i drugoj opremi, kamerama i uređajima koje koristi granična policija, opremi za javni red koju duži interventna policija, kao i novijim uređajima prometne policije. Također, predstavljena je i zaštitna oprema za COVID-19, kojom raspolaže policija.

Uz policiju, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite predstavili su specijalističku opremu za spašavanja iz ruševina i drugih katastrofa te također zaštitnu opremu za COVID-19, dok je strukovna udruga zaštitara predstavila tehnička rješenja u prevenciji COVIDA-19.
Danas, na sam Dan policije i blagdan sv. Mihovila zapaljene su svijeće i služena je sveta misa u spomen na poginule policijske službenike Policijske uprave primorsko-goranske.
Prigodni program obilježavanja završava sutra, akcijom dobrovoljnog darivanja krvi.