U velikoj dvorani Medicinskog fakulteta održana je 62. svečana sjednica ove za riječko Sveučilište izuzetno značajne ustanove. Tom prigodom gradonačelniku Vojku Obersnelu uručena je zahvala za projekt realizacije spomenika Darivateljima tijela, koji je Grad Rijeka omogućio uz partnerstvo s Komunalnim poduzećem Kozala i MedRi – Zavodom za anatomiju.

Svečanoj sjednici Fakulteta nazočili su brojni uzvanici, među kojima su bili: Željko Plazonić državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, ravnatelji zadravstvenih ustanova i kolege iz drugih gradova te nadbiskup Ivan msgr. Devčić.

Čestitajući dekanu, profesorima i studentima svečanu obljetnicu, gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio kako smo posljednjih 62 godine svjedoci iznimnom napretku ove ustanove u našem gradu, koja služi kao primjer čitavoj Hrvatskoj ali i svijetu, zbog iznimne kvalitete programa i uvjeta studiranja.

“Kvaliteta i izvrsnost kojom se danas ovaj fakultet može ponositi vrijednosti su koje služe na ponos i našem gradu“, rekao je gradonačelnik te dodao kako, s obzirom na to da je mjesto na Katedri za biologiju zamijenio onim u gradskom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, a kasnije i funkcijom gradonačelnika, ne može biti objektivan, jer premda sada djeluje u sasvim drugačijem području, sa zadovoljstvom se sjeća trenutaka provedenih na Medicinskom fakultetu, s brojnim kolegama i studentima, od kojih su mnogi postali vrsni liječnici, profesori i ravnatelji raznih zdravstvenih ustanova.

Gradonačelnik je izdvojio tri važne činjenice koje su obilježile ovu godinu, a vezane su uz aktivnosti medicinskog fakulteta. To su prije svega, otvaranje studija medicine na engleskom jeziku, čime je naš fakultet pokazao da je spreman omogućiti studentima iz drugih zemalja da studiraju u našem gradu, zatim interdisciplinarnost u širem smislu od onog koji se uobičajeno podrazumijeva. Gradonačelnik je to obrazložio činjenicom da je ta interdisciplinarnost ponajbolje došla do izražaja nedavnom ugradnjom umjetnog ramena pacijentu u bolnici u Lovranu koje je izrađeno 3D print tehnologijom. “Toga ne bi bilo da nije bilo timskog rada sa stručnjacima Medicinskog fakulteta, dekanom prof. dr. sc. Tomislavom Rukavinom, voditeljem Centra za biomodeliranje i inovacije u medicini doc. dr. Svenom Maričićem, KBC-om Rijeka, ravnateljem prof. dr.Davorom Štimcem, Kliničkim zavodom za radiologiju, prof. dr. sc. Damirom Miletićem te dr Draganom Javoranom radiologom”, rekao je gradonačelnik.

Kao treću važnu aktivnost, gradonačelnik je naveo inicijativu čiji je cilj bio obrazovnog, stručnog, istraživačkog i znanstvenog, ali i nevjerojatno humanog karaktera, da se podigne Spomenik darivateljima tijela. “Ne zato što je bila prva takva ideja u Hrvatskoj, već zato što prijedlog nije bio samo spomenik nepoznatim, humanim, dobrim, nesebičnim ljudima koje su svoje tijelo darovali znanosti i učenju, već što svaka ta humana i nesebična osoba, na ovaj način, ima svoje ime i prezime. Zauvijek“, kazao je gradonačelnik.

Pozdravne govore uputili su rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, župan Zlatko Komadina i Željko Plazonić državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci osnovan je 1955. godine i u proteklih je 62 godine izrastao je u visokoškolsku i znanstvenu ustanovu zavidnog ugleda u Hrvatskoj i u inozemstvu. Važnost ove ustanove potvrđuje zavidan broj znanstvenih istraživanja, objava u stručnim časopisima i broj objavljenih citata na razini akademske zajednice.