U okviru proslave Dana sv. Vida i Dana grada Rijeke dodijeljena su tradicionalna priznanja za najbolje uređene izloge u užem centru grada u sklopu projekta “Kreativni izlozi – sinergija talenta i iskustva”.

Grad Rijeka putem Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte od 2012. godine tradicionalno provodi projekt “Kreativni izlozi – sinergija talenta i iskustva” u suradnji sa Školom za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Projekt obuhvaća aktivnosti poticanja poduzetnika na uređenje izloga poslovnih prostora te uređenja i nagrađivanja najbolje uređenih izloga poslovnih prostora povodom Dana sv. Vida i regate „Fiumanka“.

Nagrade za najbolje uređene izlogeCilj ovog projekta je omogućiti mladim učenicima završnih razreda ŠPUR-a da svoja praktična znanja, u suradnji s poduzetnicima, prezentiraju građanima Rijeke dajući time značajan doprinos uređenju i unaprjeđenju izgleda užeg gradskog središta. Posredno, na ovaj način, svi sudionici doprinose promicanju kulturno – povijesnih vrijednosti svoga grada te unaprjeđenju razvoja urbanog turizma u Rijeci.

Čestitavši svim nagrađenima, zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan zahvalila je kako poduzetnicima i umjetnicima, koji su se uređenjem izloga pridonijeli ljepšem izgledu našeg grada, ali i učenicima i profesorima Škole za primijenjenu umjetnost.
„Izuzetno smo ponosni što imamo takvo kreativne mlade ljude, koji imaju i želju da svojom kreativnošću doprinesu svome gradu“, kazala je zamjenica gradonačelnika Krpan.

Nagrade za najbolje uređene izlogeKako je kazala privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Jana Sertić, od početka projekta i suradnje sa Školom za primijenjenu umjetnost uređeno je više od 280 izloga.

Povjerenstvo za odabir najbolje uređenih izloga u sastavu Iva Pevalek iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Marko Mikašinović iz Turističke zajednice grada Rijeke i Vesna Martić iz Grada Rijeke, Upravnog odjel za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte izvršilo je 12. lipnja 2023. godine obilazak užeg centra grada gdje se nalazi najveći broj poslovnih prostora te izabralo najljepše uređene.

Nagrade za najbolje uređene izloge 1

Priznanje Školi za primijenjenu umjetnost

Najljepši izlozi birali su se prema nekoliko kriterija, vodeći računa o originalnosti i kreativnosti u načinu predstavljanja proizvoda i uporabi dekorativnih elemenata, potom estetskom skladu, kao i blagdanskom ugođaju.

Najljepšim izlozima uređeni od strane učenika Škole za primijenjenu umjetnost proglašeni su izlozi trgovina Max & CO, Korzo 6A (1. mjesto), Croatia in a Box, Grivica 6A (2. mjesto) te Supermajice.hr, Andrije Medulića 1D (3. mjesto).

U ime trgovine Max & CO, kao jednog od brenda Rijekatekstila, nagradu je preuzela  Ivanka Pavičić. Kazala je kako su izlozi Rijekatekstila oduvijek uređuju u blagdanskom duhu, no uključivanje učenika Škole za primijenjenu umjetnost dalo je jednu novu dimenziju.

Izlozi koji su izabrani kao najljepše uređeni u vlastitom aranžmanu su izlog Male galerija Bruketa Užarska 25 (1. mjesto), Cvjećarnice Čičak, Sokol – Kula 1 (2. mjesto) te ateliera Madeliefie Art by Antea Delpin, Sokol – Kula 4B (3. mjesto).