Dani talijanske kulture – Settimana della Lingua Italiana nel Mondo, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci održat će se od 13. do 28. listopada.

Manifestaciju priređuje Generalni konzulat Italije, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije.

Program započinje u subotu, 13. listopada u 19.30 sati u Srednjoj talijanskoj školi Rijeka kazališnim spektaklom na talijanskom jeziku “Romeo e Giulietta” (nastala po drami Williama Shakespearea), u izvedbi Teatro Nuovo di Verona.
Adaptacija i režija: Paolo Valerio
Asistent redatelja i umjetnički savjetnik: Anthony Tony Jugo
Ulaz: slobodan (zbog ograničenih mjesta potrebna je prethodna rezervacija na tel. 051 355-201

U ambijentu Srednje talijanske škole Rijeka Romeo, Julija i Mercuzio provest će gledatelje kroz najpoznatiju ljubavnu priču svih vremena. Svaki će prizor predstave biti postavljen u drugom prostoru, u unutrašnjosti Škole, gdje će oživjeti atmosfera drame, bal u Palači Capuleti, tučnjave u centru Verone i poznati prizor Balkona kod Kripte patera Lorenza.
Predstava, nastala 1989. godine u režiji Paola Valerija, ostvarila je kroz godine veliki uspjeh kod publike, kako talijanske tako i međunarodne. Predstava se postavlja svakog ljeta u Veroni u prostorima Julijinog dvora i Teatro Nuovo, ali se svaki put prilagođava drugačijem scenariju. Ovog puta nalazi nove i sugestivne scenografije u Srednjoj talijanskoj školi Rijeka.

U utorak, 16. listopada u 19.00 sati Galerija Kortil, Rijeka
Svečano otvorenje multimedijalne izložbe „Bramante é un archistar!”
Autor fotografija: Gianluca Fiore Postav: Laura Calderoni (postavljena do 28. listopada 2018.)

Četvrtak, 18. listopada, u 19.00 sati Muzej grada Rijeke
Svečano otvorenje izložbe starih razglednica „Pozdrav iz Rijeke / Un saluto da Fiume”
Autorica izložbe: Marija Lazanja Dušević Ostvareno u suradnji s Muzejom grada Rijeke i Zajednicom Talijana Rijeka,uz potporu Regije Friuli Venezia Giulia i Narodnog Sveučilišta u Trstu. Ulaz: 15 kuna (10 kuna za djecu do 18 godina, studente i umirovljenike)

Petak, 19. listopada u 11.15 sati Srednja talijanska škola Rijeka
Dodjela nagrada u okviru literarnog natječaja „L’ITALIANO E LA RETE, LE RETI PER L’ITALIANO”
Ulaz: slobodan

Ponedjeljak, 22. listopada u 18.30 sati Zajednica Talijana Rijeka
Predstavljanje knjige/kataloga „Pozdrav iz Rijeke-Saluti da Fiume”
Ostvareno u suradnji s Muzejom grada Rijeke i Zajednicom Talijana Rijeka, uz potporu Regije Friuli Venezia Giulia i Narodnog Sveučilišta u Trstu
Ulaz: slobodan