Nekoliko desetaka tisuća vjernika iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva okupilo se na proslavi svetkovinu Velike Gospe u perivoju Gospe Trsatske na Trsatu. Središnje misno slavlje u Svetištu Majke Božje predvodio je riječki nadbiskup Ivan Devčić, a svetkovini je prisustvovala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Nadbiskup Ivan Devčić  vjernicima je poručio da od Marije uče kako se Božja volja vjerom prihvaća i izvršava, a dobrodošlicu vjernicima na proslavu najvećeg Marijinog blagdana uputio je i gvardijan fra  Antun Jasenović .

“Draga braćo i sestre večeras smo se okupili u ovom svetištu da od Marije učimo kako se Božja volja vjerom prihvaća i izvršava, da joj se, zbog njezine vjernosti i predanosti, zajedno s Elizabetom divimo te ju ujedno molimo za pomoć kako bismo i mi u svakom trenutku svoga života mogli Bogu odgovoriti – neka mi bude po tvojoj riječi,” rekao je, između ostalog, nadbiskup Devčić.

U svojoj propovijedi nadbiskup Devčić također je tumačio da je Marija “putokaz sigurne nade i utjehe”, kako je naziva Crkva koja u njoj gleda „početak boljeg svijeta”. Osim toga, kazao je da kršćanstvo inzistira na tome da čovjek poslije smrti nastavlja živjeti ne samo kao duša, nego i kao tijelo te da je to Isus potvrdio svojim uskrsnućem od mrtvih. Također je dodao da Marija poziva da poput nje budemo Bogu trajno zahvalni za bezbrojna dobročinstva. „Najveće dobročinstvo, za koje mu i ona zahvaljuje, upravo je dar vječnog spasenja po Isusu kristu, Sinu Božjem“, poručio je nadbiskup Devčić.

Čestitajući blagdan Velike Gospe, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je za Veliku Gospu s vjernicima na Trsatu. Na misi su, uz zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke Miroslava Matešića i predstavnike Primorsko-goranske županije, bili i ministri u tehničkoj Vladi RH Oleg Butković, Anton Kliman i Predrag Šustar.

Na ranijoj hodočasničkoj misi, koju je predvodio provincijal fra Ilija Vrdoljak, okupili su se hodočasnici iz Hrvatske, ali i brojnih drugih država.

(A.V.)

Skip to content