Programskom aktivnošću iz područja kulture Vijeće MO Podmurvice organizira edukativne šetnje gradom „Đir po gradu – upoznajmo svoj grad“ uz stručno vodstvo, a kako bi dali svoj obol Europskoj prijestolnici kulture 2020.

Program je pokrenut na inicijativu zadovoljnih sugrađana koji su ućestvovali u našim dosadašnjim provedenim aktivnostima u suradnji s prof. Theodorom de Canziani Jakšić, povjesničarom umjetnosti.

Rijeka je grad izuzetno bogate kulturne i industrijske baštine te nam je želja da se što više ljudi upozna s povijesnim, kulturološkim i umjetničkom vrijednostima grada.

Šetnje će se organizirati jednom mjesečno, a u srijedu, 11. listopada 2017. godine planiramo posjetiti Gradsko groblje Kozala.

Groblje Kozala je zaštićeno kulturno dobro. Rješenjem Ministarstva kulture – Uprave za zaštitu kulturne baštine od 23. ožujka 2006. zaštićena je trajno kao Kulturno-povijesne cjeline. Na području ove cjeline već postoje pojedinačno zaštićena kulturna dobra koja su upisana u registar kulturnih dobara RH – Listu zaštićenih kulturnih dobara. To su: Mauzoleji Gorup, Manasteriotti i Whitehead. Groblje je najstarije i najljepše monumentalno gradsko groblje u Rijeci od današnjih osam groblja riječkoga komunalnog društva. Hortikulturna oprema groblja kao spomen parka, zelenilo među grobnicama i pojedinim dijelovima groblja je važan spomenik pejzažne arhitekture.

Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže u šetnji. Okupljanje je u 17 sati ispred zgrade MO Kozala, Volčićev trg 2.

Radujemo se Vašem odazivu!