“Školski trg – uređenje Klobučarićevog trga ispred osnovne škole Nikola Tesla” naziv je projekta pokrenutog inicijativom Vijeća roditelja i uprave Osnovne škole Nikola Tesla, u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva kojeg provodi Grad Rijeka. U osmišljanju ljepšeg i prikladnijeg izgleda Trga sudjelovali su učenici škole, roditelji, Društvo arhitekata Rijeka i roditelji-arhitekti Leora Dražul i Siniša Glušica, koji su izradili Projekt privremenog rješenja uređenja Trga.

Inicijativom Vijeća roditelja i uprave Osnovne škole Nikola Tesla tijekom 2015. prijavljen je i odobren, u sklopu Riječkog programa lokalnog partnerstva projekt “Školski trg – projekt uređenja Klobučarićevog trga ispred osnovne škole Nikola Tesla”. U osmišljavanje ljepšeg i prikladnijeg izgleda Trga bila su uključena školska djeca, roditelji i Društvo arhitekata Rijeka te roditelji-arhitekti Leora Dražul i Siniša Glušica koji su izradili Projekt privremenog rješenja uređenja Trga. Voditeljica Projekta je Aleksandra Deluka-Tibljaš, a u ime Škole aktivnosti je koordinirala ravnateljica Tatjana Bandera Mrakovčić.

02-Predstavljanje projektaProjekt je započeo u proljeće 2015. kada su članovi Društva arhitekata Rijeka s učenicima održali radionicu kroz koju su učenici izrazili svoje potrebe i kreirali „svoj“ idealni Školski trg. Na temelju učeničkih zamisli i ideja arhitekti Leora Dražul i Siniša Glušica doradili su učeničko rješenje i izradili idejno rješenje uređenja Trga. Rješenje se temelji na potrebama koje su djeca iskazala, a s obzirom da sva rješenja mogu biti samo privremena, realizacija se temelji na korištenju boja i montažnih elemenata. Rješenje predviđa iscrtavanje pješačkih putova preko Trga, formiranje područja za različite sportove (nogomet, košarka, stolni tenis) i igre (cip-cop, školica, šah), postavljanje zelenila. Projekt cjelovitog privremenog rješenja Trga odobren je od strane Odjela gradske uprave za gospodarenje zemljištem, urbanizam i ekologiju Grada Rijeke te Konzervatorskog odjela Rijeka.

03-Drvece u starim kontejnerimaProjekt je u 2015. financiran s 20.400,00 kuna kroz Program Riječkog lokalnog partnerstva, a Grad Rijeka je iz svog proračuna kroz aktivnosti Odjela za komunalni sustav utrošio dodatnih 34.759,00 kuna na uređenje zelenih površina oko Trga. Prikupljene su donacije roditelja u iznosu 6.400,00 kuna, a pomogle su i tvrtke: Garaže Rijeka, parking Tim i Poliklinika Medico te Stolarski God.

U ožujku 2016. su završene sve aktivnosti predviđene za 2015., a od travnja kreće daljnje uređenje prostora Trga prema Projektu za što je dio sredstava ponovo osiguran iz fonda Programa Riječkog lokalnog partnerstva, uz preostala sredstva prikupljena donacijama. Između ostalog, u ovoj godini uredit će se i igralište za mali nogomet na koje će biti ograđeno kako lopte ne bi smetale drugima na trgu. Za sada je na stupićima na trgu postavljeno šest drvenih klupa, a još tri su spremne za montažu. Klupe su djeca ali i šetači rado prihvatili.

04-Drvena klupa na stupicuRiječki program lokalnog partnerstva omogućava da se neposrednim sudjelovanjem građana i mjesnih odbora u suradnji s Gradom Rijekom brže i ekonomičnije riješi dio potreba stanovnika u uređenju manjih javnih površina poput dječjih igrališta, drvoreda, cvjetnih gredica, zelenih površina i sl.…. U razdoblju 2005. do 2015. godine na natječaj za Riječki program prijavljeno je 149 projekata od kojih je 72 realizirano. Sufinanciranje po projektu iznosi do maksimalnih 30.000 kuna, a preduvjet je da je riječ o zemljištu ili objektu u vlasništvu Grada Rijeke te da inicijatori učestvuju s minimalno 10% vlastitih sredstava.

Za sada je na stupićima na trgu postavljeno šest drvenih klupa, a još tri su spremne za montažu. Klupe su djeca ali i šetači rado prihvatili.

05-Drvene klupe na stupicimaProjekt Školski trg – uređenje Klobučarićevog trga ispred osnovne škole Nikola Tesla” predstavili su Aleksandra Deluka-Tibljaš, voditeljica Projekta, predsjednica Vijeća roditelja O.Š. Nikola Tesla, Tatjana Bandera Mrakovčić – ravnateljica OŠ Nikola Tesla, Dragica Fadljević, voditeljica Riječkog programa lokalnog partnerstva, Gordan Resan, d.i.a. Društvo arhitekata Rijeka, Predstavnik MO Školjić i MO Luka, Leora Dražul, d.i.a, – roditelj, projektant privremenog rješenje uređenje Trga Siniša Glušica,d.i.a. roditelj, projektant privremenog rješenje uređenje Trga, Vedran Križan, roditelj, član Vijeća roditelja Vedran Pevalek, roditelj, volonter Učenici, nastavnici O.š. Nikola Tesla.