Igraonicu nazvanu “Kutak za zajednički trenutak” u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Rijeka osmislili su djelatnici Dječjeg vrtića Rijeka, u okviru kojeg djeluje i vrtić u Dječjoj bolnici.

Pri KBC-u Rijeka, na lokalitetu Kantrida, godinama se u organizaciji Dječjeg vrtića Rijeka provodi program „U bolnici nisi sam“, namijenjen djeci predškolske dobi na liječenju u ovoj bolnici. Program provode odgojiteljice, i to u prostoru bolničkog vrtića pri Odjelu za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, ali i na svim ostalim bolničkim odjeljenjima.

Krajem 2016. godine, odgojiteljice Snježana Šolaja i Maša Basara pokrenule su inicijativu za opremanjem igraonice u predvorju zgrade poliklinike, s ciljem da se djeci i njihovim roditeljima omogući kvalitetnije i kreativnije provođenje vremena pri čekanju na bolničke preglede.

Intervencijama u strukturi prostora i opremanjem poticajnim materijalima, dio predvorja poliklinike postao je ugodno mjesto za boravak i igru djece i roditelja, čime je učinjen značajan iskorak u humanizaciji bolničkog okruženja. Dok čekaju na pregled, djeca sa svojim roditeljima provode vrijeme na zanimljiv način: igraju društvene igre, slažu građevne materijale i slagalice, crtaju, čitaju slikovnice.

Igraonica za djecu i roditelje u predvorju poliklinike Dječje bolnice Kantrida, nazvana “Kutak za zajednički trenutak”, otvorena je jučer, u srijedu, 17. svibnja 2017. godine.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predstojnik Klinike za pedijatriju Sandro Dessardo, predstojnik Dječje kirurgije Hary Nikolić, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin te brojni suradnici i donatori.

Grad Rijeka pomogao je u opremanju igraonice donacijom opreme i slikovnica, a u uključili su se i brojni suradnici i donatori koju su pomogli realizaciji ideje: Škola za primijenjenu umjetnost Rijeka, Rukometni klub Zamet, Udruga Kocka, grupa „Mame iz Rijeke“, obitelj Plazonić, gospoda Igor Bajtl i Želimir Jurković te odgojiteljice Snježana Šolaja i Maša Basara, djeca i učitelji škole pri Dječjoj bolnici Kantrida i predstojnici Sandro Dessardo i Hary Nikolić.

Kako bi se mališani dodatno potaknuli na čitanje, u Igraonici su postavljeni pokretni ormarići sa slikovnicama i knjigama, gdje svako dijete s odjela može doći i posuditi knjigu, ali i obogatiti biblioteku nekim svojim novim primjerkom.

Prostor igraonice je samoodrživ te potiče dijete i roditelje na razvoj samoodgovornosti.

U prigodnom dijelu programa, nastupila su djeca iz Dječjeg vrtića Oblačić te je izvedena predstava „Ježeva kućica“.

Kako je podsjetio gradonačelnik Obersnel, organizirani Program predškolskog odgoja – dječji vrtić u Dječjoj bolnici Kantrida djeluje kao područno odjeljenje Centra predškolskog odgoja Zamet, u sklopu Dječjeg vrtića Rijeka, više od 25 godina.

Riječ je o poludnevnom programu koji je besplatan za roditelje djece koja ga polaze, provodi se na bolničkim odjelima na kojima su djeca predškolskog uzrasta na liječenju, a provode ga dva odgajatelja s punim radnim vremenom.

Grad Rijeka ovaj poludnevni boravak pruža djeci predškolske dobi koja zbog liječenja borave u bolnici, kao dodatni standard. Djeca su iz različitih krajeva Republike Hrvatske, različitog uzrasta i s različitim dijagnozama. Cilj ovog redovitog poludnevnog boravka je uljepšati život djeteta u bolnici, ublažiti posljedice koje nastaju njegovom hospitalizacijom i odvajanjem od roditelja.

U poludnevnom boravku dnevno prosječno boravi oko 50 djece koja su na liječenju u Dječjoj bolnici.

Također, više od 70 godina u Dječjoj bolnici Kantrida djeluje osnovna škola, kao podružnica Osnovne škole Kantrida, za djecu koja borave u bolnici. Nastava se provodi od 1. do 8. razreda, s kombiniranom nastavom od 1. do 4. razreda, a zastupljeni su svi nastavni predmeti te određeni izborni predmeti. Školu godišnje pohađa prosječno oko 100 učenika.

Škola surađuje s matičnim školama hospitalizirane djece te im šalje i ocjene, čime se dijete u matičnoj školi ne izlaže ponovnim provjerama. Timskim radom i kvalitetnom suradnjom s medicinskim osobljem, kliničkim psiholozima, dječjim psihijatrom i matičnim školama, škola u Dječjoj bolnici nastoji doprinijeti holističkom pristupu svakom bolesnom djetetu.

Hospitalizirani učenici u najvećem broju dolaze iz osnovnih škola Primorsko- goranske županije, zatim iz Istarske županije, a na trećem mjestu je Ličko-senjska županija.

Također, uz financiranje vrtića i škole u Dječjoj bolnici, Grad Rijeka u skladu s mogućnostima proračuna sudjeluje u sufinanciranju uređenja prostora, te nabave medicinske i nemedicinske opreme na svim lokalitetima KBC-a Rijeka, a sve s ciljem poboljšanja uvjeta rada i kvalitetnijeg liječenja građana. Tako je iz proračuna Grada Rijeke u posljednjih 10 godina u ovu svrhu izdvojeno preko 10 milijuna kuna.

Primjerice, u prošloj je godini izgrađen tzv. topli most koji povezuje objekt Klinike za dječju kirurgiju i Odjel dječje fizikalne medicine i rehabilitacije s glavnom zgradom u Dječjoj bolnici, a ove će godine sufinancirati nabavu dijagnostičkog uređaja „C-luk“ (rtg. pojačivač).

Isto tako, Grad Rijeka podupire i projekt izgradnje nove Sveučilišne bolnice na Trsatu pa je tako, do sada, kroz vrijednost zemljišta, imovinsko-pravnu pripremu, kao i kroz odricanje od komunalnoga doprinosa, u projekt nove bolnice već uloženo oko 45 milijuna kuna.