Od ponedjeljka, 1. ožujka dodatno se ublažava dio mjera koje se odnose na ograničavanje okupljanja.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 26. veljače izmjene Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja.

Ovom odlukom, koja se primjenjuje do 15. ožujka, ublažavaju se neke protuepidemijske mjere. Tako od ponedjeljka ugostiteljski objekti mogu hranu, piće, napitke i slastice usluživati i na otvorenim terasama odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje, uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radno vrijeme može se odrediti u trajanju od 6,00 do 22,00 sata.

Dozvoljeno je održavanje treninga u zatvorenim prostorima, ali samo na način da prilikom treninga ne dolazi do kontakta između sportaša (npr. igranje nogometa, rukometa, košarke, borbe u borilačkim sportovima i dr.) i uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ova mjera ne odnosi se na klubove kojima je i do sada bilo dozvoljeno treniranje u zatvorenim prostorima. Radi se o klubovima koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim (pojedinačnim) sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou u najvišem rangu u liga sustavu natjecanja te natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim sportovima (pojedinačnim) i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja sukladno popisu koji, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, odobri Ministarstvo turizma i sporta.

Osim odluke koja se tiče ograničavanja okupljanja, do 15. ožujka produžena je i odluka o organizaciji prijevoza, koja ograničava kapacitet putnika u autobusima na 40%, kao i odluka o radu trgovina i trgovačkih centara, koja ograničava broj kupaca ovisno o veličini prodavaonice.