Rijeka, 18. svibnja 2010.
S gradonačelnikovog kolegija Gradskom vijeću upućen je prijedlog za dodatno zaduženje Trgovačkog društva Rijeka sport u iznosu od 42,5 milijuna kuna, za financiranje završne faze izgradnje i rekonstrukcije sportskih objekata u 2010. i 2011. godini. Usvojeni su i nacrti Urbanističkog plana uređenja gradskog područja Gornja Drenova te Detaljnog plana uređenja dijela stambenog područja Rastočine

Ovim zaduženjem Rijeka sporta financirat će se dovršetak Bazena Kantrida (izgradnja bazena za skokove u vodu, rekonstrukcija tribina otvorenog plivališta, uređenje plažnog pojasa i šetnice), a potom i rekonstrukcija atletskog trkališta i borilišta na Stadionu Kantrida te izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije dvorane Dinko Lukarić na Kozali. Ta će dvorana planiranom investicijom dobiti nove svlačionice i veći prostor za igranje, kako bi postala dvorana u kojoj će se prvenstveno igrati odbojka.

Prijedlog o dodatnom zaduženju iznio je direktor Rijeka sporta Zlatan Hreljac, istaknuvši kako je postupak javne nabave za dugoročni novčani kredit vođen s Zagrebačkom bankom, koja je osigurala financijska sredstva i za prvi kredit u iznosu od 170 milijuna kuna, podignut 2008. godine. Ta su sredstva uložena u izgradnju i rekonstrukciju sportske infrastrukture, djelomično i u Bazene Kantrida, koji su, budući da ih dnevno posjeti oko tisuću sportaša, rekreativaca i djece, opravdali uloženo u njihovu izgradnju. Radi se o izuzetno povoljnim bankarskim uvjetima, jednakima kao i kod podizanja prvog kredita, pa je gradonačelnik Vojko Obersnel prijedlog za dodatno zaduženje Rijeka sporta proslijedio Gradskom vijeću na usvajanje.

DPU Rastočine

Podzemna garaža i novih 300 stanova na Rastočinama
Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva poslan je Detaljni plan uređenja dijela stambenog područja Rastočine radi ishođenja suglasnosti. Riječ je o području na kojem tvrtka Energoplan kao vlasnik prostora namjerava graditi stambeno-poslovni kompleks privatne i javne namjene. Kako je kazao pročelnik Odjela za urbanizam, ekologiju i gospodarenjem zemljištem Srđan Škunca, planom je predviđena izgradnja podzemne građevine na pet etaža s garažom i poslovnim prostorima, na kojoj bi niknule četiri zgrade s 15 etaža i novih 300-tinjak stanova.

Prema najavama investitora, radovi koji će se odvijati u fazama, trebali bi započeti do kraja godine. Osim novih parkirališnih i stambenih prostora, na ovom području bi se rekonstrukcijom Ulice Petra Kobeka trebala postići veća protočnost prometa. Ujedno će se izgraditi i novi dječji vrtić kapaciteta 200-tinjak djece. Naime, postojeći vrtić nalazi se na neadekvatnom mjestu i relativno lošem građevinskom stanju, a izgradnjom novog vrtića na mjestu starog bi se prvo uredilo parkiralište, a kasnije i garažni prostori.

DPU Rastočine, 29. gradonačelnikov kolegij svibanj 2010.

Kvalitetna urbanizacija Gornje Drenove
Gradskom vijeću upućen je prijedlog Urbanističkog plana uređenja gradskog područja Gornja Drenova, koji se u studenom 2009. godine našao na ponovljenoj javnoj raspravi. Ponovna javna rasprava je pokrenuta zbog velikog broja primjedaba i predugog roka koji je protekao od posljednje javne rasprave. Od 150 predanih primjedbi, preko 50% je prihvaćeno ili djelomično prihvaćeno.

Kako je pojasnio pročelnik Škunca, ovim Urbanističkim planom predviđena je urbanizacija područja veličine 127 hektara na kojem trenutno živi oko 1,500 stanovnika, a planom je predviđeno gotovo trostruko više. Radi se o terenu složene konfiguracije, s velikim brojem vrtača i nepovoljnim uvjetima gradnje. Na 70% površine planira se stambena izgradnja, uglavnom obiteljskih kuća.Planirana je nova mreža prometnica i javnog gradskog prijevoza, pa čak i biciklističke staze. Za područje Kablarskog brega su planiranje višestambene građevine, a budući da se radi o području vrlo složenih vlasničkih odnosa, planirana je izrada detaljnog urbanističkog plana.

Dani Milutina Barača
Grad Rijeka bit će pokrovitelj manifestacije “Dani Milutina Barača”, koji će se održati u organizaciji Udruge pčelara “Milutin Barač” od 26. do 30. svibnja na Bazarigovom prolazu te u prostorima Filodrammatike.