U protekloj je godini održan još jedan ciklus besplatnih informatičkih tečajeva za osobe starije dobi, branitelje, kućanice 50+ i osobe s invaliditetom, korisnike socijalnog programa Grada. Dva tečaja, onaj osnovni te napredni informatički tečaj, u provedbi Centra tehničke kulture Rijeka, protekle je godine upisalo 180, odnosno 48 osoba, a završetak ciklusa obilježen je događajem u Gradskoj vijećnici gdje su polaznici dobili svoja priznanja.

Unutar fonda od dvadeset školskih sati, Osnovni je informatički tečaj obuhvatio upotrebu računala za pronalaženje, procjenu, pohranjivanje, stvaranje, prikazivanje i razmjenu informacija te razvijanje suradničkih mreža preko Interneta, dok su polaznici Naprednog tečaja osposobljeni za korištenje internet servisa čime će olakšati i obogatiti svoju svakodnevicu te ostvariti puni pristup suvremenom društvu.

Dodjeli priznanja prisustvovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i njegov zamjenik Marko Filipović, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković, pročelnik Zavoda za informatičku djelatnost Željko Jurić te radnici Centra tehničke kulture Rijeka. Gradonačelnik je kazao kako je kroz 13 godina održavanja ovih tečajeva uvijek ugodno iznenađen velikim interesom koji vlada za upise te kako je ukupan broj polaznika dosegnuo impozantnu brojku od 3800 informatički opismenjenih osoba.

Dodjela priznanja polaznicima besplatnih informatičkih tečajeva

gradonačelnik obersnel obratio se Polaznicima informatičkih tečajeva

„Danas je informatika, bez obzira na dob, obrazovanje i osobne sklonosti sastavni dio života, te zahvaljujući informatici i njenom poznavanju možemo saznati informacije za koje bi nam nekada bili potrebni dani“, rekao je Obersnel te nadodao kako se ovaj projekt Grada Rijeke pod nazivom „Društvo u kojem učim i osjećam se dobro“, posljednjih godina osim iz gradskog proračuna financirao i europskim sredstvima. Obersnel je izrazio zadovoljstvo što sve više usluga postaje dostupno putem web-servisa poput sustava E-građanin ili raznih online plaćanja, ali i nastojanje Grada Rijeke za proširenjem svojih e-usluga, što će svim korisnicima informatičkih tehnologija zasigurno koristiti.

Luka Paušić i Olivera Stanić iz Centra tehničke kulture Rijeka naglasili su kako Rijeka postaje sve više informatički pismena, a veseli ih činjenica da se kvote ovih tečajeva, namijenjenih prvenstveno osobama starije dobi, uvijek brzo popune. „U CTK-u svi mogu dođi do novih znanja“, rekao je Paušić prezentirajući višegodišnje programe za socijalnu inkluziju svih članova društva, te dodao kako je bez digitalne tehnologije teško sudjelovati u suvremenom društvu. Stanić je iskazala ugodna iskustva sa svakom novom generacijom polaznika te pozvala na sudjelovanje na novim programima u održavanju Centra tehničke kulture Rijeka.