Povodom božićno-novogodišnjih blagdana, u Salonu Grada Rijeke dodijeljena su priznanja za najbolje uređene izloge u užem centru grada.

Priznanja su uručili zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović te pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić. Tom prilikom zamjenik gradonačelnika Filipović čestitao je nagrađenima, a svima koji su uredili svoje izloge zahvalio što su dali doprinos ljepšem izgledu grada u ovo blagdansko vrijeme. Ujedno je izrazio uvjerenje da će Advent sljedeće godine, kada Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, zablistati u još većem sjaju.

Grad Rijeka već niz godina u prosincu provodi akciju ocjenjivanja i odavanja priznanja najbolje uređenim izlozima, a od 2012. godine akcija je prerasla u projekt “Kreativni izlozi – sinergija talenta i iskustva”. U sklopu projekta uz financijsku potporu Odjela za poduzetništvo učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci (ŠPUR) pod vodstvom svojih mentora, prateći potrebe korisnika poslovnih prostora, uređuju njihove izloge.

Ocjenjivački sud kojeg su činili Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice grada Rijeke, Iva Pevalek i Silvana Konjevoda iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka te Maja Kordić Sekulić iz Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, obišao je 9. prosinca uži centar grada, gdje se nalazi najveći broj trgovina, odnosno poslovnih prostora. U sklopu projekta „Kreativni izlozi – sinergija talenta i iskustva“ učenici ŠPUR-a uredili su ukupno 18 izloga na 13 lokacija, no priznanja su se dodjeljivala i za vlastito aranžirane izloge te za poseban doprinos vizualnom identitetu grada Rijeke.

Prilikom odabira najbolje uređenog izloga članovi Ocjenjivačkog suda rukovodili su se originalnošću i kreativnošću izloga, estetskim skladom, blagdanskim ugođajem, te suradnjom poduzetnika s institucijama, primjerice odgojnim, obrazovnim, socijalnim i sl.

Priznanja u kategoriji najuspješnije uređenih izloga u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti u Rijeci:

  1. mjesto: RT M d.o.o., izlog trgovine Torbica, Korzo 37b ,
  2. mjesto: Urar Sahatčiu, izlog urarskog obrta, Adamićeva 30a
  3. mjesto dijele: AMEC Rijeka tekstil d.o.o., izlog trgovine Tosca Blu, Korzo 5a i Obuća d.o.o., izlog trgovine Ciciban, Korzo 23a

Pohvale su dobili angažirane učenice i učenici Dora Dundović, Marin Kovač, Tina Jurković, Matija Godec i Antonio Matijević, koji su u kratkom roku i s ograničenim sredstvima uspješno uredili 13 poslovnih prostora. Izlozi su ove godine uređeni pod vodstvom mentora, profesorica Nine Bačić Mencer, Nives Papandopulo, Tatjane Masterl i Marijane Vargić Petričušić.

Stručno povjerenstvo uputilo je pohvale svim poduzetnicima za suradnju sa Školom za primijenjenu umjetnost u Rijeci, na taj način omogućujući mladim ljudima, talentima u početku svoga stvaranja i djelovanja da svoje umijeće prezentiraju građanima i posjetiteljima Rijeke i time proslave posljednji mjesec u godini, a ujedno promoviraju i sam proizvod odnosno djelatnost prostora u kojem izlažu.

U tom pogledu za uspješnu suradnju posebno su pohvaljeni vlasnici izloga trgovina i poslovnih prostora: Marella (Adamićeva 19a), Max&Co (Korzo 6a), Max Mara (Korzo 40c), Croata (Korzo 3), Casa Mia (A. Starčevića ), Ghetaldus Rijeka (Korzo 2f), Rest Nest Travel (Ignacija Henckea 2a), Beba (Konzula Istranina 2a) i Flair (Korzo 2e).

Priznanje u kategoriji najuspješnije uređenog izloga u vlastitom aranžmanu:

  1. mjesto: Mala galerija Bruketa, Užarska 25
  2. mjesto: RT Ana d.o.o., izlog trgovine RT Ana, Trg Republike Hrvatske 5
  3. mjesto: Badaku Piercing Boutique, Splitska 1a

Ugođaju Riječkog Adventa uvelike su doprinijeli poduzetnici i ugostitelji koji su u vlastitom aranžmanu ili angažirajući suradnike estetski, reprezentativno i u duhu blagdana uredili prostore svojih izloga, interijera ili terasa: knjižara Edit, trgovina tekstilom Tena, prodavaonica Kopitarna Zagreb, trgovina ELFS, cvjećarnica Čičak, trgovina SOHO,  trgovina Vintage Room i trgovina Gant Store Rijeka, ugostiteljski objekti Rica, Teatro, Kod Zajca, Kings Food Pub, Tapas bar Petjedan, Cacao, O’Hara, te Filodrammatica, Samovar, Latino i Fiorello.

Izdvojeno priznanje i ove je godine dodijeljeno Studiju Atelier Rogić, Užarska 15b. Stručno povjerenstvo bilo je jedinstveno u zaključku da je Atelier Rogić postao standard kvalitete i estetike u vizualnom identitetu grada Rijeke.