Nela Dundović iz Dječjeg vrtića More, Nada Kegalj iz Osnovne škole Podmurvice i Martina Mašić iz Osnovne škole Kantrida dobitnice su godišnje nagrade Grada Rijeke “AmbasadoRi odgoja i obrazovanja“.

Nagrada „AmbasadoRI odgoja i obrazovanja“ dodjeljuje se s ciljem posebne valorizacije individualnog doprinosa odgoju i obrazovanju odgojno-obrazovnih radnika iz riječkih predškolskih i osnovnoškolskih ustanova.

Cilj ove nagrade koju je Grad Rijeka ustanovio 2019. godine je istaknuti neprocjenjivu ulogu proaktivnih, inovativnih i predanih odgojno-obrazovnih radnika u procesu prepoznavanja i razvoja potencijala sve djece, u izgradnji održive i demokratske škole, a time i uspješne i sretne zajednice.

Nagrada se dodjeljuje u novčanom iznosu od 7.000 kuna (929 eura) po osobi i u obliku pisanog priznanja.

Nagrade ovogodišnjim „ambasadoricama“ uručile su zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

„Ovom nagradom želimo vam zahvaliti što ste svoj radni vijek posvetili našim najmlađim sugrađanima na kojima ostaje budućnost Rijeke“, istaknula je zamjenica Krpan dodavši kako je ponosna na sve učitelje, odgajatelje, stručne suradnike i ravnatelje koji svojim trudom i radom doprinose tome da Grad Rijeka bude lider u brojnim projektima koji se tiču odgoja i obrazovanja.

„Iz godine u godinu dolaze naprednije i izazovnije generacije, i što se tiče same djece, ali i što se tiče  tehnologije i razvoja. Sve se ubrzano razvija i potrebno je pomno pratiti sve situacije kako bi naša djeca bila odgajana i obrazovana na način da budu senzibilizirani i pripremljeni za prepoznavanje i rješavanje rastućih izazova. Istodobno, moraju naučiti biti spremni aktivno doprinijeti razvoju društva koje poštuje dostojanstvo i posebnost svakog čovjeka“, rekla je Krpan i dodala kako Grad Rijeka puno ulaže i u nadstandard kojim se nastoji obogatiti obrazovni proces te se u sklopu toga provode razni projekti poput programa RInkluzija, programa Moja Rijeka, Ri move te Građanski odgoj i obrazovanje, koji preuzima sve više gradova u Hrvatskoj i brojni drugi programi.

„Sustav odgoja i obrazovanja kanal je kojim se svu djecu, neovisno o socioekonomskoj, obiteljskoj ili drugoj situaciji, može osvijestiti koliko vrijede, koliko je njihov angažman važan, koja su to njihova prava, ali i obveze prema zajednici u kojoj žive. Iz tog je razloga važno zahvaliti onima koji svakodnevno pomažu djeci da odrastu u sretne, ostvarene, tolerantne i aktivne ljude, a to ste upravo vi“, završila je Sandra Krpan.

Ovogodišnje dobitnice zahvalile su se na nagradi istaknuvši kako ih veseli što se prepoznao njihov dugogodišnji trud i rad, a kako je istaknula odgojiteljica Nela Dundović “unatoč tome što je posao odgojitelja izuzetno zahtjevan, da se opet rodim ponovno bih odabrala isto zanimanje i isti životni put“. Dodala je kako njihovo zvanje zahtjeva cjeloživotno obrazovanje i usavršavanje, ali i da im donosi veliko zadovoljstvo. „Kada vidite da vam dijete u vrtić dolazi nasmijano, kada sa žarom u očima gleda što ste sve za njih pripremili, kada traži vaš pogled i vašu potvrdu, znate da ste na dobrom putu i da radite dobar posao. Također, moram tu spomenuti i roditelje koji cijene naš trud i rad, koji su spremni na suradnju. Čast mi je biti dobitnica ove nagrade, biti prepoznata kao radnik koji voli svoj posao“, rekla je Dundović.

U prigodnom programu dodjele nagrada nastupili su učenici drugog razreda OŠ Podmurvice te učenici i članovi Debatnog kluba OŠ Podmurvice.

Postupak odabira dobitnika nagrade

Postupak predlaganja kandidata za dodjelu nagrada „AmbasadoRI“ jednom godišnje pokreće Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo Grada Rijeke objavom javnog poziva predškolskim i osnovnoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama sa sjedištem na području grada Rijeke.

Prijedloge za dodjelu nagrade mogla su dostaviti odgojiteljska vijeća predškolskih ustanova, odnosno učiteljska vijeća osnovnoškolskih ustanova sa sjedištem na području grada Rijeke, u kojoj odgojno-obrazovni radnik ima zasnovan radni odnos u periodu od 19. listopada 2022. godine do 9. studenoga 2022. godine.

Odgojno-obrazovna ustanova mogla je predložiti samo jednog odgojno-obrazovnog radnika koji ima najmanje tri godine radnog staža u ustanovi koja ga predlaže.

Stručno vrednovanje i bodovanje pristiglih prijedloga izvršilo je stručno povjerenstvo koje je imenovao gradonačelnik, a činili su ga Lana Golob, Ana Anić Opašić, dr. sc. Vesna Kovač, dr. sc. Jasna Krstović i Josipa Kuretić.

O nagrađenima

Martina Mašić iz Osnovne škole Kantrida je učiteljica mentorica razredne nastave, zaposlena u programu cjelodnevne nastave. Osim neposrednog rada u razredu, provodi niz aktivnosti s učenicima te roditeljima i učiteljima škole. Voditeljica je folklorno – plesne skupine učenika mlađih razreda i maškarane skupine škole te je organizatorica svih karnevalskih manifestacija u školi i izvan nje. Kao mentorica i voditeljica sudjeluje s učenicima u nizu školskih natjecanja iz matematike, likovnog stvaralaštva i sporta. Trenerica je i provoditeljica projekta „Rijeka pliva“ te provoditeljica međunarodnog projekta „Naša mala knjižnica”. Redovito sudjeluje u izradi kreativnih predmeta za školski sajam te u ukrašavanju i uređenju škole kao članica Tima za kvalitetu.  Mentorica je učiteljima na stručnom osposobljavanju i studentima na stručnoj praksi. Kao volonterka sudjeluje u raznim projektima na lokalnoj razini  te humanitarnim akcijama i radu s djecom s posebnim potrebama.

Nada Kegalj je psihologinja u Osnovnoj školi Podmurvice. Osim neposrednog, profesionalnog rada s učenicima i s roditeljima,  provodi edukacije i stručno usavršavanje učitelja u školi s temama iz područja psihologije učenja, strategija poučavanja, komunikacije, vrednovanja i školovanja učenika s posebnim potrebama. Također, sudjeluje u organizaciji rada škole te aktivno prati i sudjeluje u svim oblicima odgojno obrazovnog procesa. Kao voditeljica Tima za kvalitetu sudjeluje u izradi, praćenju i izvještavanju Godišnjeg plana i programa rada škole i Školskog kurikuluma. Voditeljica je debatnog kluba Usudi se misliti!  te tima za darovite učenike. Predsjednica je Rl PSI Alumni kluba riječkih studenata psihologije te voditeljica tima za psihološke krizne intervencije RH.

Nela Dundović je odgojiteljica u Dječjem vrtiću More te ima stečeno zvanje odgojiteljice savjetnice. Obavljala je poslove voditeljice PPO-a Đurđice i dugogodišnja je mentorica studentima sveučilišnog preddiplomskog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje iz kolegija integriranih kurikuluma. Autorica je posebnog cjelodnevnog glazbenog programa pod nazivom “Integrirani glazbeni program” koji je jedini takve vrste u Rijeci. U svom odgojno obrazovnom radu djecu potiče na radoznalost, promišljanja, istraživanja, samoinicijativnost i kreativnost. Osmišljava i provodi projekte različitih tema u kojima potiče stvaranje novih ideja, iznošenje i zastupanje vlastitih stavova, a s roditeljima razvija partnerski odnos temeljen na međusobnom uvažavanju i poštivanju. Dugi niz godina bila je aktivna članica zbora odgojitelja “Duga” s kojima je nastupala u različitim prigodama grada Rijeke i šire.