U vijećnici Grada Rijeke održano je svečano uručenje Književne nagrade Drago Gervais za 2007. Književna nagrada za najbolje neobjavljeno književno djelo dodijeljena je Evelini Rudan, a nagrada za najbolje objavljeno književno djelo na čakavštini dodijeljena je Nikoli Kraljeviću.

Na svečanoj dodjeli nagrada, uvodnu riječ imala je ravnateljica Gradske knjižnice Marija Šegota Novak. Članovi Prosudbenog povjerenstva Milorad Stojević, Boris Biletić i Daša Drndić održali su kratka predavanja o zadaći povjerenstva i o djelima nagrađenih autora.

Nagrade Evelini Rudan za nagrađeno neobjavljeno književno djelo “Breki i ćuki” i Nikoli Kraljeviću za objavljeno književno djelo na čakavštini “Usamljeni veslač” izdavača Naklada Lukom, iz Zagreba, uručio je gradonačelnik Vojko Obersnel. Gradonačelnik je istaknuo da je Nagrada uspjela svih ovih godina zadržati najbolje elemente iz svoje tradicije te istovremeno učiniti kvalitativni pomak i takvim napretkom stati uz bok sličnim nagradama u zemlji.

Dobitnici nagrade Drage Gervais 2007., Nikola Kraljić i Evelina Rudan

Književna nagrada za najbolje neobjavljeno književno djelo dodijeljena je Evelini Rudan, a nagrada za najbolje objavljeno književno djelo na čakavštini dodijeljena je Nikoli Kraljeviću.

Prosudbeno povjerenstvo donjelo je jednoglasnu odluku za dodjelu Nagrade djelu “Breki ćuki” uz obrazloženje da ta zbirka pjesama pokazuje nekolike značajke koje su pridonijele tome da joj se dodijeli ova visoka nagrada. U knjizi je razvidno kako autorica poznaje vrlo zahtjevan princip slaganja pjesama u jednu koherentnu cjelinu. Autorica nadilazi standarde ne samo čakavske poezije, već posjeduje svijest o napisanome, o poeziji, a ne samo o jeziku kojim to izriče. Pjesme iz ove zbirke ne troše ekspresivne mogućnosti dijalekta da bi polučile lažne dojmove. Njima je čakavština normalni jezik poezije, a ne prečac za svakojake efekte.

Također, Prosudbeno povjerenstvo donjelo je jednoglasnu odluku za dodjelu Nagrade djelu “Usamljeni veslač”, uz obrazloženje da je posebna vrijednost poezije Nikole Kraljića u čakavskom jeziku kojim piše, a zbirke pjesama ocijenjene su mu kao ponajbolja hrvatska ostvarenja u posljednja četiri desetljeća. Posebnost njegove poezije je u afirmaciji čakavštine i njezinu uvažavanju na općem hrvatskom planu, a ne samo u širem zavičaju. Kraljević je pjesnik čakavskog i štokavskog izričaja, koji se ne ustručava postavljati pitanja filozofske prirode poput onih o poimanju vremena i prostora.
Nikola Kraljić do sada je objavio 24 zbirke, tri knjige izabranih pjesama i jednu knjigu saabranih pjesama. Dobitnik je brojnih visokih nagrada od kojih treba izdvojiti 5 nagrada Drago Gervais i Godišnju nagradu Grada Rijeke za književnost 1995. godine.

Književnu nagradu Drago Gervais utemeljenu u počast književniku čije je ime i djelo znak ovog kulturnog podneblja dodjeljuje Grad Rijeka. Nagrada je ustanovljena 1961. godine kao najviše književno priznanje našeg kraja, a od 1974. godine dodjeljuje se svake druge godine. Nagradu dodjeljuje Grad Rijeka radi odavanja priznanja za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva. Od 2005. godine organizaciju provedbe natječaja preuzela je Gradska knjižnica Rijeka, a te su godine promijenjene i propozicije natječaja. Namjera je Nagradom potvrditi tradicionalnu ulogu Rijeke kao makroregionalnog i multikulturalnog centra, potaknuti književno stvaralaštvo i jačanje mnogovrsnih veza lokalne književne scene s nacionalnom, uz poštivanje lokalnih i regionalnih vrijednosti sa širim, pa i globalnim književnim trendovima.

Nikola Kraljić

Dobitnik nagrade Drage Gervais 2007., Nikola Kraljić

Za razliku od prijašnjih godina, zadnje dvije godine rukopisi u kategoriji najboljih neobjavljenih djela prijavljuju se pod šiframa, dakle anonimno, a kod prijavljenih djela u kategoriji objavljenih književnih djela na čakavštini 2005. i 2006. uzima se u obzir opus književnika.
Nagrada se dodjeljuje za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) i za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. Nagrada se dodjeljuje autoru književnog djela.
Nagrada se, u obje kategorije, sastoji od novčane nagrade u iznosu 20.000 kn neto i posebnog priznanja.
U kategoriji neobjavljenog književnog djela, pored novčane nagrade i posebnog priznanja, autoru pripada pravo na objavljivanje književnog djela na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke.
Javni natječaj za Književnu nagradu Drago Gervais za 2007. godinu objavljen je u srpnju 2007. u svim medijima. Na Natječaj je prispjelo 58 rukopisa i 9 prijedloga knjiga na čakavštini koji su zadovoljili formalne kriterije Natječaja.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Boris Biletić, Daša Drndić, Gianna Mazzieri-Sanković, Ljubomir Stefanović i Milorad Stojević izdvojilo je u uži izbor 11 rukopisa:
“Svetovo”, šifra: “Latyrka”
“Le voci dentro”, šifra: “Moretto d’oro”
“U potrazi za pronađenim krajolikom”, šifra: “Teodolit”
“Hod ispod oblaka”, šifra: “D155N163”
“Modri krajolik”, šifra: “Bodul”
“Psalam izgubljenih”, šifra: “Ramirez”
“Ako ne gledaš očima”, šifra. “A.S.B.”
“Dnevnik vježbenika…”, šifra: “172007”
“Rijeke i mjesečine”, šifra: “Asteroid 2244”
“Strah od klaunova”, šifra: “UV-6”
“Breki i ćuki”, šifra: “Koltrina 05”

Uzimajući u obzir knjige objavljene 2005. i 2006. godine, Prosudbeno povjerenstvo izdvojilo je 6 knjiga na čakavštini:
Milorad Bibić, “Zakon pjace”
Jakša Fijamengo, Karoca gre”
Nikola Kraljić, “Usamljeni veslač”
Antun Milovan, “More”
Drago Orlić, “Is-tri-janci”
Miroslav Sinčić, “Bavul”
Sinoć je u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka održan Književni susret s nagrađenim autorima.

(I.N.) (V.T.)