U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva u foajeu HNK Ivana pl. Zajca po prvi put su u Primorsko-goranskoj županiji dodijeljene nagrade „Bijelo srce“ iznimnim medicinskim sestrama i tehničarima.

Bijelo srce odabrano je kao univerzalni simbol sestrinstva još 1999. godine povodom obilježavanja 100. godišnjice Međunarodnog vijeća medicinskih sestara. Simbol srca označava brižnost, znanje i humanost koji okružuju rad i duh sestrinstva. Bijelo srce je ujedno i uniformirani simbol za medicinske sestre prihvaćen diljem svijeta.

Nagrada „Bijelo srce“ dodjeljuje se medicinskim sestrama i tehničarima iz sustava zdravstva, socijalne skrbi te odgoja i školstva koji su dali doprinos razvoju sestrinstva i očuvanju temeljnih moralnih vrijednosti i dužnosti medicinskih sestara.

Dodijeljene nagrade Bijelo srce

Čestitke uputio i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski

Nagradu „Bijelo srce“ s bojama Primorsko-goranske županije (zelenu i planu sa istaknutim bijelim srcem) za 2024. godinu dobili su Aleksandra Vukelić, Ana Del Vechio, Anđa Letić, Božana Bijelić, Daniela Depolo, Dejana Kosanović, Hana Tunaj, Irena Kužet Mioković, Iva Špalj, Ivanka Budiselić Vidajić, Marija Grubišić, Sanja Juretić, Vedra Gurdon, Verica Šatorić, Viktorija Božić, Višnja Karaula, Vlastica Juričić i Josip Brusić. Dodijeljena je i jedna posebna nagrada pa je tako prvo bijelo srce naše županije dodijeljeno najdugovječnijoj medicinskoj sestri redovnici Rosi Mariji, sestri milosrdnici Vinka Paulskog.

„Nagrada Bijelo srce predstavlja zahvalu svima onima koji rade ovo odgovorno i zahtjevno zanimanje u zdravstvu, a koje nerijetko ostane u sjeni drugih. Skrb koju daju medicinske sestre i tehničari, kao i ljubazan osmijeh i topla riječ kada je to najpotrebnije, važni su kao i zahtjevne medicinske intervencije i postupci liječenja“, kazala je predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrada Bijelo srce  Sandi Bujan Cvečić.

Dodijeljene nagrade Bijelo srceČestitke nagrađenima u ime Grada Rijeke uputio je i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski, koji kao pročelnik Zavoda za gastroenterologiju, nefrologiju i endokrinologiju Klinike za pedijatriju u KBC Rijeka itekako svjestan doprinosa medicinskih sestara i tehničara u skrbi o bolesnicima.
„Kao liječnik, svakodnevno svjedočim tome da bez sestara i tehničara naš posao ne bi bio potpun. Oni su ti koji čine razliku, stvaraju dodanu vrijednost i predstavljaju temelj u funkcioniranju tima, ustanove i cjelokupnog zdravstvenog sustava. Vaša predanost i suosjećanje, svakoga dana mijenjaju živote sviju nas, posebice onih najranjivijih“, kazao je zamjenik gradonačelnika Palčevski, naglasivši kako je uloga medicinskih sestara i tehničara podjednako značajna kao i liječnička, a u očima pacijenata još i značajnija.

Čestitavši nagrađenima uputili su i župan Zlatko Komadina te predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara PGŽ-a Mirjana Lakić, dok je o povijesti sestrinstva u našoj županiji govorila mag. sest. Marija Spevan.

Dodijeljene nagrade Bijelo srce Nakon dodjele nagrade, održana je premijera predstave riječkog HNK u koprodukciji INK „Nozze Istriane“ (Istarska svadba) za koju je medicinskim sestrama i tehničarima poklonjeno 250 ulaznica.

Organizacijski odbor prve dodjele nagrade Bijelo srce čine: Hrvatska komora medicinskih sestara i tehničara PGŽ, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Medicinska škola, KBC Rijeka i njegova Koordinacija bolesnika i udruga bolesnika, Dom zdravlja PGŽ, Zavod za hitnu medicinu PGŽ, Klinika za ortopediju Lovran, Thalassotherapije Opatija i Crikvenica, Dom za starije Kantrida te Udruga medicinskih sestara zdravstvene njege u kući, uz veliku podršku i pokroviteljstvo Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Za prvu dodjelu nagrada Bijelo srce bio je objavljen Javni poziv, a prijavu su mogli podnijeti pojedinac, medicinska sestra ili tehničar, ustanove, udruge bolesnika s područja Primorsko-goranske županije. Osim u našoj županiji, nagrada se od ranije dodjeljuje u Zadru.