Učenici s područja grada Rijeke i riječkog prstena, upisani u programe deficitarnih obrtničkih zanimanja, danas su u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke s Obrtničkom komorom, Primorsko- goranskom županijom i Gradom Rijekom potpisali ugovore o stipendiranju.

Obrtnička komora Primorsko- goranske županije već šestu godinu zaredom provodi projekt stipendiranja učenika upisanih u deficitarna obrtnička zanimanja na području županije. Objedinjenim sredstvima Ministarstva poduzetništva i obrta, Primorsko- goranske županije, gradova Rijeke, Malog Lošinja, Delnica, Bakra i Cresa, općina Mrkopalj i Lokve te sredstvima Obrtničke komore PGŽ-a i Udruženja obrtnika Rijeke stvoren je fond u iznosu od 492.800 kuna iz kojega su u ovoj školskoj godini osigurane stipendije za 56 učenika.

Dodijeljeno 56 stipendija za deficitarna obrtnička zanimanja“Proteklih godina osigurali smo puno stipendija koje su sigurno olakšale troškove školovanja učenika. Grad Rijeka, u suradnji s Udruženjem obrtnika Rijeke, poduzima niz aktivnosti kako bi se približili mladima i roditeljima s namjerom mijenjanja percepcije o strukovnim zanimanjima. Tomu su značajan doprinos dali i mediji popularizirajući, primjerice, zanimanje kuhara, za što je sada porastao interes, a perspektiva je i zelena industrija te stoga potičemo školovanje instalatera i proizvodnih zanimanja”, kazao je pročelnik Odjela gradske uprave za poduzetništvo Andrija Vitezić.

Nakon provedenog natječajnog postupka za učenike prvog razreda te prikupljanja dokumentacije o rezultatima školovanja učenika drugog i trećeg razreda, Upravni odbor Obrtničke komore PGŽ-a donio je odluku o izboru stipendista koji se školuju za zanimanja kuhar, konobar, slastičar, strojar, bravar, soboslikar- ličilac, vodoinstalater, zidar, elektroinstalater grijanja i klimatizacije, instalater kućnih instalacija i plinoinstalater.

Mjesečna stipendija iznosi 800 kuna, a stipendist je obvezan redovito dostavljati Obrtničkoj komori PGŽ-a izvješća o rezultatima svoga školovanja. Pored toga, Komora će u kontaktima sa školama i mentorima učenika, provjeravati njihovo pohađanje praktične nastave i kvalitetu naukovanja.Dodijeljeno 56 stipendija za deficitarna obrtnička zanimanja

U svrhu promoviranja lokalnih udruženja obrtnika potpisivanje ugovora s ostalim stipendistima organizirano je u udruženjima, u mjestima njihova prebivališta.
“Obrtništvo, kao važan dio tradicije, sadašnjosti i budućnosti gospodarstva Republike Hrvatske, Primorsko- goranske županije i Grada Rijeke, ne može opstati bez kvalitetnih kadrova. Stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima samo je dio niza aktivnosti Udruženja obrtnika Rijeke na promociji značaja obrtništva i potrebi uključivanja što većeg broja učenika u školovanje za obrtnička zanimanja”, kazao je predsjednik primorsko- goranske Obrtničke komore Zvonko Jurković.