U četvrtak, 24. siječnja u 18 sati Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja uz dodjelu nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2018. godinu bit će otvorena međunarodna izložba “Računski strojevi”.

Kako su istaknuli Kazmir Mihić i Silvano Skočaj iz ZTK Rijeka, izložbu postavlja Zajednica tehničke kulture Rijeka u suradnji s partnerima, Tehniškim muzejom Slovenije i Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja.

Tehniški muzej Slovenije ima u svojoj zbirci gotovo 100 strojeva za zbrajanje, od mehaničkih, električnih do suvremenih elektroničkih: stolnih i džepnih. Svi su bili obnovljeni prošle godine na radionicama u Tehniškom muzeju Slovenije i dostupni su javnosti u ogledno-izložbenom depou u Muzeju “Park vojaške zgodovine” u Pivki. Zbirka je dobro zastupljena sa strojevima iz bivše države, gdje su također imale važnu ulogu hrvatske tvrtke kao Digitron Buje i Tvornica Računskih Strojeva Zagreb.

„Na riječkoj izložbi ćemo predstaviti dvadesetak primjeraka strojeva za zbrajanje iz različitih vremenskih razdoblja, objasniti osnovna načela rada mehaničkih računskih strojeva i proširiti cijelu postavu interesantnim detaljima i zanimljivim pričama iz povijesti računskih strojeva. S modernim stolnim i džepnim elektroničkim kalkulatorima, pokazat ćemo prijelaz iz analognog u digitalni svijet, a time i početak razvoja suvremenih računala,“ stoji u pozivu na izložbu.

Tako će posjetitelji imati priliku vidjeli neke primjerke registar kasa iz 19. stoljeća iz SAD-a, ali i one nešto novije strojeve za računanje iz sredine proteklog stoljeća, kad se pojavilo prvo ispisivanje na traku, kao i one iz 70-ih godina 20. stoljeća.

Renato Kostović, v.d. pročelnika Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, istaknuo je kako Grad Rijeka podržava organizaciju izložbi iz godine u godinu, koje na najbolji način pokazuju kvalitetu rada Zajednice tehničke kulture. Kako je istaknuo Skočaj, sam ZTK već ima vlastitu zbirku od 400 predmeta vezanih uz tehničku kulturu, svojevrsni riječki muzej tehničke kulture u nastajanju.

Nakon otvaranja izložbe, u Mramornoj dvorani Muzeja, slijedi svečana dodjela nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2018. godinu. Prema odluci Upravnog odbora Zajednice, bit će uručeno Posebno priznanje-maketa “Spasilac obale”, te godišnje nagrade i priznanja zaslužnim fizičkim i pravnim osobama koje svojim radom doprinose razvoju i promicanju tehničke kulture grada Rijeke.

Izložba „Računski strojevi“ ostaje otvorena do 24. veljače, a može se pogledati ponedjeljkom od 9 do 16 sati, od utorka do subote od 9 do 20 sati te nedjeljom od 16 do 20 sati. Cijena ulaznice u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja iznosi 20 kuna za odrasle te 15 kuna za djecu i mlade od 7 do 18 godina, studente uz predočenje iskaznice te umirovljenike. Besplatan ulaz imaju djeca do 7 godina te članovi strukovnih udruga, kao i najavljene i organizirane grupe učenika osnovnih i srednjih škola u pratnji voditelja/nastavnika prema popisu koji škole dostavljaju ZTK Rijeka putem e-maila na ztk@ztk-rijeka.hr.