Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka najboljim tvrtkama dodijeljena priznanja “Zlatna kuna”.

Nagrade su dodijeljene u kategorijama najbolje male, srednje i velike tvrtke u 2019. godini na području Primorsko-goranske županije, a dodijeljena je i nagrada za životno djelo.

Zbog pridržavanja epidemioloških mjera, sjednica je održana u tzv. hibridnom formatu – fizički i putem online platforme, na način da su dobitnici priznanja bili nazočni u ŽK Rijeka, a članovi Gospodarskog vijeća putem online platforme.

Uvodno se prisutnima obratio v.d. predsjednika HGK ŽK Rijeka prof.dr.sc. Heri Bezić, koji je istaknuo kako se Zlatna kuna od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja.

„Danas dodjeljujemo priznanja Zlatna kuna u kategoriji velike, srednje i male tvrtke za 2019. godinu, a dodijeliti ćemo i nagradu za životno djelo. Ova 2020. godina nažalost obilježena je pandemijom korona virusa i velikim problemima za naše gospodarstvo. Hrvatska gospodarska komora od početka pandemije bila je aktivno uključena u izradu mjera za ublažavanje krize, a isto tako kao i na proljeće, HGK je i nedavno donio Odluku o privremenom ukidanju obaveznog plaćanja članarine za najugroženije djelatnosti“- naglasio je Bezić.

V.d. predsjednik Bezić istaknuo je i projekt Digitalna komora – komunikacijska platforma za poslovne subjekte, javnu upravu i građane – kojom je HGK kroz osam novih e-usluga provela digitalizaciju javnih servisa i internih poslovnih procesa za potporu rada s članicama. Hrvatska gospodarska komora u svojoj strategiji razvoja prioritete, između ostaloga, usmjerava na internacionalizaciju i digitalizaciju poslovanja i uspostavu sustava dualnog obrazovanja. „Neophodno je da svi skupa bolje surađujemo i unapređujemo lokalno, regionalno i nacionalno gospodarstvo“.

Prisutnima se potom putem video veze obratili zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke gosp. Marko Filipović te župan Primorsko goranske županije gosp. Zlatko Komadina.

Nagradu Zlatna kuna u kategoriji najbolje male tvrtke dobila je tvrtka Sekundar usluge iz Jurdana, registrirana za sakupljanje, reciklažu, skladištenje i trgovinu sekundarnih sirovina i neopasnog otpada.

U kategoriji srednje tvrtke  Zlatnu kunu je dobila tvrtka Jadranska vrata,  osnovana 2001. godine kao tvrtka-kći Luke Rijeka.  2011. godine u vlasničku strukturu kao strateški partner ulazi International Container Terminal Services Inc. (ICTSI).

U kategoriji velike tvrtke  Zlatnu kunu dobila je tvrtka Jadran – galenski laboratorij iz Rijeke. JGL je jedna od vodećih tvrtki orijentiranih na razvoj i proizvodnju lijekova u ciljanim terapijskim područjima s fokusom na osjetila. Osnovan 1991. godine kao prvo privatno farmaceutsko dioničko društvo u Hrvatskoj proizašlo iz okrilja ljekarne Jadran.

Zlatna kuna za životno djelo dodijeljena je gospodinu Ivanu Bočini, osnivaču i vlasniku tvrtke Ugor d.o.o.