Od ponedjeljka, 11. svibnja ukidaju se propusnice, uz popuštanje drugih protuepidemijskih mjera uvedenih zbog ograničavanja širenja koronavirusa.

U sklopu postupnog popuštanja protuepidemijskih mjera, Stožer civilne zaštite RH danas je donio četiri odluke.

Najdalekosežnija odluka je svakako stavljanje izvan snage odluke o zabrani privremenog napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH. To znači da za putovanje u drugu županiju građani više ne trebaju e-propusnice. Od odluke je izuzet otok Brač, na kojem te mjere – zbog izbijanja žarišta bolesti COVID-19 na otoku – i  dalje vrijede.

Ostanimo odgovorni (izvor: koronavirus.hr)

Ostanimo odgovorni! (izvor: koronavirus.hr)

Također, od ponedjeljka se mijenja i odluka o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja. Izmjenom odluke omogućava se okupljanje do 40 osoba na jednom mjestu. Nadalje, od 13. svibnja mogu raditi sva vježbališta i teretane, dok bazeni mogu početi s radom od 18. svibnja.

Posljednja danas donesena odluka odnosi se na promet. Tako se od sutra dopušta međugradski cestovni te željeznički promet.

Ranije donesenim odlukama od 11. svibnja dopušta se rad ugostiteljskih objekata te trgovačkih centara, a svoja vrata otvaraju i nacionalni parkovi te parkovi prirode.

Temeljem Zaključka Vlade RH, u ponedjeljak 11. svibnja otvaraju se osnovne škole za određene skupine učenika razredne nastave, predškolske ustanove te fakulteti.

Od 9. svibnja hrvatskim državljanima omogućava se ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Unatoč popuštanju protuepidemijskih mjera, građani se i dalje pozivaju da se pridržavaju općih protuepidemijskih mjera, u prvom redu mjeru socijalnog distanciranja, koja nalaže izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra u otvorenom prostoru.

Pridržavanje mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Skip to content