Dvije ustanove u odgoju i školstvu Grada Rijeke – Dom mladih i Osnovna škola Podmurvice danas su u Varaždinu proglašene novim Europskim točkama za darovite.

Riječke ustanove titule su dobile na svečanosti u organizaciji Europskog Talent Centra Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije u sklopu koje je održan i 3. susret registriranih Europskih talent točaka u Republici Hrvatskoj.

“Grad Rijeka već čitav niz godina provodi programe i projekte s ciljem poticanja razvoja darovitosti i potiče edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika u području rada s darovitima. Upravo zato, drago mi je da su taj trud, rad i rezultati koje postižemo valorizirani i kroz ovo priznanje Domu mladih i Osnovnoj školi Podmurvice”, rekla je zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan u povodu proglašenja novih Europskih točaka za darovite.

Dom mladih i Osnovna škola Podmurivce proglašeni novim europskim točkama za darovite

Ravnateljica OŠ Vežica Violeta Nikolić ,ravnateljica OŠ Podmurvice Loredana Jakominić, ravnatelj Dom mladih Rijeka Goran Gračanin i dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije

“Ove titule omogućit će nam ostvarivanje novih suradnji i to s ljudima koji dijele naš entuzijazam i interese u području odgoja i obrazovanja pa tako i lakše postizanje zajedničkih ciljeva odnosno stvaranja novih kvalitetnih programa za rad s darovitom djecom. Naime, darovitoj djeci treba posvetiti posebnu pažnju kako bi ostvarili svoje pune potencijale te, u konačnici, bili sretni i ostvareni pojedinci koji daju svoj maksimalni doprinos razvoju društva”, dodala je zamjenica Krpan.

Uz zamjenicu Krpan susretu u Varaždinu prisustvovali su i ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin te ravnateljica OŠ Podmurvice Loredana Jakominić koji su se zahvalili na priznanjima koja su dobile njihove ustanove poručivši kako će kroz suradnju s drugim registriranim Europskim talent točkama dodatno unaprijediti svoje djelovanje u području rada s darovitom djecom.

Inače, uz ove dvije ustanove, istu titulu od 2020. godine nosi i riječka Osnovna škola Vežica pa je tako susretu u Varaždinu prisustvovala i ravnateljica te škole Violeta Nikolić.

Dom mladih i Osnovna škola Podmurivce proglašeni novim europskim točkama za darovite

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan uz pročelnika Varaždinske županije Miroslava Huđeka te prof.dr.sc. Juricu Pavičića s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

Kako navode iz Europskog Talent Centra Hrvatska, njihova misija je pružanje cjelovite stručne potpore različitim skupinama darovitih i talentiranih učenika kroz programe jednako dostupne svima i dizajnirane na način da zadovolje obrazovne, socijalne i emocionalne potrebe razvoja karijere učenika visokih sposobnosti i/ili snažnih interesa i motivacije, bez obzira na njihovo socijalno-ekonomsko, kulturno i etničko porijeklo.

Također, kao dio Europske mreže namjera im je doprinositi radu mreže i djelovati na povezivanju i umrežavanju svih koji se bave darovitima, kako bi se poslala snažna poruka o potrebi pružanja sustavne, dobro zakonski regulirane, kontinuirane stručne podrške visoko sposobnim i talentiranim učenicima od najranije dobi.

Grad Rijeka sustavno podupire darovite učenike pa tako još 1993. godine stipendira darovite učenike i studente. Grad financira i vannastavne programe namijenjene darovitim učenicima, sudjelovanja darovitih učenika na raznim natjecanjima i susretima, a organizirani i održani brojni skupovi, susreti i projekti vezani uz poticanje darovitosti i rad s darovitima.

Također, Grad u svojim školama provodi i  financira, iako za to ne postoji zakonska obveza, program produženog boravka i cjelodnevne nastave, izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje, Rano učenje informatike i program “Moja Rijeka”, zatim programe poput pomoćnika u nastavi kao podršku integraciji učenika s teškoćama, rad Odjela za defektološku pomoć učenicima, unapređenje školskih knjižnica, program Rijeka pliva koji omogućava učenje ili usavršavanje plivanja i slično.