U suradnji Grada Rijeke i Doma mladih izrađeno je 15 kućica za slobodnoživuće mačke, koje će biti postavljene na lokacijama diljem Rijeke.

Cilj projekta „Izrada kućica za slobodnoživuće mačke u gradu Rijeci“ bio je je naučiti djecu obradi drva, razvijati kod djece i odraslih empatiju prema životinjama, potaknuti kod građana brigu o slobodno živućim mačkama te stvoriti punktove kod kojih će građani sami voditi brigu o njima.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković podsjetila je kako je projekt započeo kao amandman gradskih vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera na proračun Grada Rijeke za 2022. godinu, čiji je prijedlog išao u smjeru postavljanja kućica za slobodnoživuće mačke, koje postoje u više europskih gradova.
„Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb dugih niz godina s udrugom Mijau provodi projekt sterilizacije i kastracije slobodnoživućih mačaka s ciljem smanjenja njihova prirasta, na način da se mačke uhvati, sterilizira ili kastrira te vrati u okoliš. Kako bi te mačke bile što zaštićenije, krenulo se u izradu kućica. U našem gradu postoje kolonije slobodnoživućih mačaka na određenim područjima, a upravo na tim lokacijama, detektiranim uz pomoć Odjela za komunalni sustav, postavljamo kućice,“ kazala je pročelnica Mušković, dodavši kako se radi se o lokacijama na kojima već postoje građani koji hrane slobodnoživuće mačke i brinu se o njima te je izrazila nadu da će to raditi i dalje.

Predstavljene kućice za slobodnoživuće mačke

Goran Gračanin, Karla Mušković i Irena Križanec

Ravnatelj Doma mladih Rijeka Goran Gračanin zahvalio se Gradu Rijeci na ukazanom povjerenju za provedbu projekta izrade kućica.
„Nadam se da će mačke uživati, a građani prepoznati projekt kao nešto što je na dobrobit mačkastih stanovnika ovog grada i da će čuvati i paziti ovu vrijednu imovinu nastalu dječjim rukama“, poručio je Gračanin.

Kućice za mačke izrađivalo je petnaestero djece u dobi od 8 do 13 godina u sklopu redovnih modelarskih radionica Doma mladih Rijeka tijekom školske godine 2022/23 i 2023/24. pod vodstvom voditeljice modelarske radionice prof. Lorene Kovač. Izrada kućica trajala je sveukupno šest mjeseci tijekom kojih su djeca s voditeljicom  izrezivali pojedine dijelove kućica te ih spajali  ljepilom i šarafima kako bi bile što otpornije prilikom izlaganja vremenskim uvjetima obilježenima čestim kišama na području našeg grada. Kućice su u naravi jednake, osim što su ulaz i izlaz postavljeni s lijeve, odnosno desne strane kako bi bile prilagođene lokacijama na kojima će se nalaziti.

Zelena boja je odabrana tako da se uklapa u okoliš, a šapice na krovu kućice su dodatno istaknute u crvenoj boji, izrađene od šperploče modelarskim alatima koji jesu prilagođeni djeci i koja ih redovno koriste na radionicama.

Predstavljene kućice za slobodnoživuće mačke

Zelena boja kućica je odabrana tako da se uklapa u okoliš

Također, veliku pomoć savjetima i osobnim angažmanom u dizajnu kućica  pružila je gospođa Dunja Barbarić koja se već niz godina nesebično brine za slobodnoživuće mačke. Dizajn kućica je tako prilagođen naravi i potrebama mačaka koje žive slobodno, a unutarnji prostor je ispunjen slamom i takvih je dimenzija da se održi toplina u zimskim mjesecima.

Mačke su po prirodi samotne životinje i prilikom dizajna se vodilo računa da će u kućici boraviti jedna ili maksimalno dvije mačke. Dodatno je napravljeno potkrovlje u kojem mogu boraviti i gdje se može ostaviti suha hrana. Kosi krov omogućuje otjecanje kišnice, a postavljen je tako da potpuno pokriva jednu stranu te ulaz i podest na kojemu će biti zdjelice s vodom i hranom.

Izrađeno je 15 kućica koje će udomiti mace na sljedećim lokacijama:

 • Boćarski klub Pećine, Šetalište XIII.divizije 74 – Park iznad kluba
 • Šetalište Joakima Rakovca (u šumarku ispod ceste, preko puta stuba kojima se        penje u Perivoj Gospe Trsatske)
 • Trsat (šumarak preko puta ovalnog parkića koji se nalazi ispred Osnovne škole Trsat    i Ljekarne Trsat)
 • Stari grad (zelena oaza ispred crkvenih zidina kod Kosog tornja)
 • Krešimirova ulica (ulaz željezničke pruge u Luku Rijeka na Žabici)
 • Zamet (neposredna blizina vrtića, škole i ambulante)
 • Ratka Petrovića (šumica iznad okretišta)
 • Ive Lole Ribara (površina iznad bivšeg okretišta)
 • Bivio (zelena površina iznad okretišta autobusa)
 • Drenova (zelena površina kod okretišta autobusa)
 • Bogomira Ćikovića Marčeva (zelena površina ispod igrališta)
 • Srdoči (zelena površina ispod OŠ – prema igralištu)
 • Podvežica (okretište autobusa)
 • Krimeja (zelena površina ispod Ulice Martina Kontuša)
 • Vežica (zelena površina u Ulici Franje Belulovića)

Grad Rijeka je za izradu kućica kroz aktivnosti Doma mladih osigurao financijska sredstva u iznosu od 20.000,00 kuna.

U Dom mladih Rijeka ove se godine održava trideset programa

Dom mladih gradska je ustanova čija je osnovna djelatnost organizacija slobodnog vremena učenika osnovnih i srednjih škola. Okuplja svu zainteresiranu djecu i mlade, animira ih kvalitetnim i raznolikim programima te ih uz stručne voditelje i suvremenu opremu uvodi u svijet tehnike, umjetnosti i glazbe. Na taj način djeca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta kroz različite aktivnosti razvijaju svoje potencijale, istražuju svoje interese, razvijaju kreativnost i stvaralačku inteligenciju te usvajaju nova znanja na zanimljiv način.

Uz modelarsku, u Domu mladih ove se školske godine održava još 30 programa – od umjetničkih, preko prometnih do STEM aktivnosti. U prošloj školskoj godini je u programe Doma mladih bilo uključeno oko 8000 djece, a ove godine će, sudeći po prvom polugodištu, taj broj biti i veći. Posebno smo ponosni na naše projektne aktivnosti koje uključuju rad sa talentiranom djecom na raznim područjima, poticanje djece na bavljenje poduzetništvom i glazbom, ali i provedbom raznih edukacija učitelja iz područja neformalnog obrazovanja kroz projekte podržane od strane Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, udruge PartneRi i Europske Unije.