U subotu, 11. svibnja od 10 do 12 sati na Korzu će se održati akciji promocije taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu.

Tako će skulptura „Hodač“ dobiti povez preko očiju i štap kojim se kreću slijepe i slabovidne osobe, dok će skulpturi dvoglavog orla na vrhu Gradskog tornja biti stavljen povez preko očiju jedne glave, a na drugu glavu slušalice. Zahvaljujući pomoći Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, građani će se moći ponovno pogledati skulpturu iz blizine. Također, na balkonu gradske uprave na Korzu 16 bit će istaknut natpis Indeficinter napisan na Brailleovom pismu.

Akciju su najavile ravnateljica Osnovne škole Pećine Jasna Vukonić Žunič, voditeljica Odjela za djecu oštećena vida pri OŠ Pećine Javorka Milković te Tanja Šupe, voditeljica Prve dječje knjižnice za djecu oštećena vida pri OŠ Pećine.
„Ovom akcijom želimo najaviti hrvatsko prednatjecanje u izboru najboljih taktilnih slikovnica za djecu oštećena vida, ukazati na  činjenicu kako postoji mali broj taktilnih slikovnica te ujedno i skrenuti pozornost na problematiku slijepe i slabovidne djece,“ kazala je Milković, istaknuvši kako povez preko očiju na jednoj orlovoj glavi predstavlja sljepoću, a slušalice na drugoj glavi slušanje zvučne knjige.

Taktilna slikovnica

Taktilna slikovnica

Međunarodnom „Typhlo & Tactus“ natjecanju na području taktilne slikovnice organizira međunarodna udruga stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u radu sa slijepom i slabovidnom djecom kako bi upozorila na diljem svijeta prisutan problem nedovoljnog broja taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, odnosno slikovnica koje osim teksta na brajici, sadrži i prilagođene slike na način da se one u potpunosti mogu doživjeti slikama. Obveza svake od država sudionica je organizirati nacionalno prednatjecanje na kojem se biraju slikovnice koje će predstavljati tu državu na međunarodnom natjecanju.

„Odjel i Prva dječja knjižnica za djecu oštećena vida pri OŠ Pećine domaćini su hrvatskog prednatjecanja od 2009. godine, a do sada su dvije hrvatske slikovnice ušle u uži izbor svjetskog natjecanja, a jedna je osvojila drugo mjesto,“ kazala je Šupe.

Prednatjecanje je otvoreno do 15. svibnja, a do sada je na otvoreni javni poziv stiglo desetak slikovnica. Poziv je otvoren za odgajatelje, učitelje, stručne suradnike, edukacijske rehabilitatore i umjetnike, ali i roditelje i sve ostale zainteresirane. Sve će taktilne slikovnice poslužiti u daljnjem radu sa slijepom i slabovidnom djecom, a organizatori se nadaju će dio slikovnica, kako je to bio slučaj i prethodnih godina, ostati u fondu prve hrvatske dječje knjižnice za djecu oštećena vida pri OŠ Pećine.

Sve o hrvatskom prednatjecanju na mrežnim stranicama Prve dječje knjižnice za djecu oštećena vida pri OŠ Pećine.

Skip to content