U ponedjeljak, 2. rujna 2019. godine, u 10 sati, u Osnovnoj školi ‘Eugen Kumičić’, Franje Čandeka 40, započet će provedba projekta Edukacija učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova Grada Rijeke za izgradnju kapaciteta za identifikaciju i rad s darovitim učenicima. Riječ je o projektu Grada Rijeke i Međunarodnog centra za inovacije i obrazovanje (ICIE).

U ime Grada Rijeke polaznicima će se obratiti zamjenik gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te ravnateljica škole Ana Anić, a događaju će prisustvovati i Marina Peranić Ševeljević, savjetnica za školstvo Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Edukaciju u trajanju od ukupno 250 sati pohađat će 31 sudionik. U svakom sljedećem ciklusu edukacije, broj polaznika bit će povećan te će iznositi do 60 polaznika, koji će pohađati radionice po vlastitom odabiru u kvoti od 25 sati. Sudionici su odgojno-obrazovni djelatnici 21 škole čiji je osnivač Grad Rijeka te Doma Mladih, među njima ravnatelji, stručni suradnici psiholozi, pedagozi i socijalni pedagozi, učitelji predmetne i razredne nastave te jedna koordinatorica programa.

Ovo je jedan u nizu koraka koje Grad Rijeka poduzima za poboljšanje kvalitete odgoja i obrazovanja, a cilj mu je edukacijom učitelja, stručnih suradnika i ravnatelja odgojno-obrazovnih ustanova izgraditi kapacitete za identifikaciju i rad s darovitim učenicima.

Međunarodni centar za inovacije i obrazovanje-ICIE iz Ulma, na čelu s generalnim direktorom prof.dr. Taisirom Subhi Yaminom, poznatim stručnjakom u području darovitosti i kreativnosti u obrazovanju, posvećen je poboljšanju kvalitete, učinkovitosti, djelotvornosti i ravnopravnosti u obrazovnom sustavu.

Edukacija će trajati godinu dana, a raspoređena je u 10 radionica (25 sati svaka) koje će obrađivati slijedeće teme: Uvod u izvrsnost i obrazovanje darovitih učenika, Probir i identifikacija: Tko je potencijalno darovit, Procjena potencijalne kreativnosti (EPoC), Problemsko i istraživačko učenje, Vješto podučavanje za produktivno razmišljanje, Mentorstvo, vještine vođenja i poduzetništvo, Savjetovanje i usmjeravanje darovitih učenika, ADHD i „twice exceptional“ učenici, Kako izgraditi programe za darovite učenike i inkubatore inovacija, Osiguranje kvalitete i vršenje organizacijske promjene.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen