Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci i EFRI Gospodarski savjet organiziraju gospodarski forum u riječkom Hotelu Hilton Costabella. Cilj Foruma je unaprjeđenje poslovnih prilika te poticanje sudionika na zajedničko promišljanje i raspravu o mogućim rješenjima i razvoju inovativnih strategija za unaprjeđenje gospodarstva.

EFRI Gospodarski forum bavi se temama čiji je cilj informiranje i educiranje gospodarstvenika o stanju, trendovima i perspektivi gospodarskog savjeta, prezentiranje rezultata ili planova strateških projekata te analiza politika relevantnih za gospodarski sektor. Uvodne riječi održali su izv. prof. dr. sc. Vesna Buterin, predsjednica Programskog i organizacijskog odbora Konferencije, prof. dr. sc. Saša Drezgić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, David Sopta, predsjednik EFRI gospodarskog savjeta, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

U programu su održana 4 panela; “Refleksija na poslovno okruženje u Hrvatskoj”, “Budućnost održivosti: Kako ESG strategija transformira korporativno upravljanje”, EFRI Gospodarski savjet “Strateški projekti – izazovi i prilike” i “Umjetna inteligencija: Izazovi i mogućnosti za poslovni svijet”.

Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović sudjeluje u panelu  „Strateški projekti – izazovi i prilike”. U svom obraćanju gradonačelnik je naglasio kako je uvjeren da se zajedničkim radom, suradnjom, prijedlozima i kritikama, ali i inovacijama te intenziviranjem interakcije između akademske zajednice i poslovnog sektora može doprinijeti razvoju i boljitku naše poslovne zajednice, našega grada i regije.

“Rijeka je u fokusu interesa investitora i renomiranih svjetskih kompanija te ujedno najveće hrvatsko gradilište. U tijeku je i povijesno ulaganje u komunalnu infrastrukturu u sklopu projekta Riječke aglomeracije. Brojni investicijski i razvojni projekti u našem gradu, bilo da je riječ o privatnim ili gradskim investicijama govore u prilog činjenici kako je Rijeka na dobrome razvojnom putu.  Uz sve to, Rijeka iz godine u godinu bilježi i porast turističkih noćenja i posjetitelja, a aktivno radimo i na razvoju drugih segmenata turizma, poput kongresnog turizma. Energetska i gospodarska kriza povećavaju troškove i zahtijevaju mjere državne intervencije. Gospodarski subjekti nailaze i na druge prepreke i izazove u svom  poslovanju, a upravo će tu Gospodarski savjet imati važnu ulogu pri detektiranju tih prepreka i savjetovanju kako te prepreke riješiti ili barem svesti na najmanju moguću mjeru.

Dakako, u svemu tome, ne zaboravljamo na činjenicu da su poduzetnici ti koji čine okosnicu svakoga gospodarstva. Zato smo ove godine, kroz nepovratne poticaje riječkim poduzetnicima osigurali oko 450.000 eura s ciljem jačanja njihova konkurentnog nastupa na tržištu te ostvarivanja dodatnog praktičnog obrazovanja i boljeg informiranja u poduzetništvu.

Sve to nastojimo pratiti i s infrastrukturom pa tako, u zgradi električne centrale bivše riječke Tvornice papira, nastaje Sinergana – novi poduzetnički inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju, sa svrhom poticanja rasta i razvoja malih i srednjih poduzeća u IT i kreativnim industrijama na području Urbane aglomeracije Rijeka. Naravno, s novom poduzetničkom infrastrukturom povezane su i programske aktivnosti koje se odvijaju putem programa RInovatoRI te u Startup inkubatoru Rijeka, coworking prostoru centra RiHub i Riječkoj razvojnoj agenciji Porin. Sve to prepoznala je i najpoznatija globalna platforma za mapiranje startup ekosustava i istraživački centar StartupBlink, po čijem je izvješću Rijeka i dalje drugi najbolji grad za razvoj startupova u Hrvatskoj, odmah iza Zagreba, dok je na svjetskoj ljestvici napredovala za čak 11 mjesta u odnosu na 2022. U periodu od 2020. do danas, riječki se poduzetnički ekosustav na globalnoj ljestvici popeo za 22 mjesta, što je izvrstan rezultat imajući u vidu nepovoljne ekonomske i razvojne okolnosti prouzročene pandemijom, ratnim zbivanjima i inflacijom”.

Prema podacima FINA-e, osnovni ekonomsko financijski pokazatelji u 2022. godini ukazuju na rast svih ekonomskih parametara. Posebno treba istaknuti povećanje ukupne neto dobiti riječkih poduzetnika za 44,8%, a snažan se rast nastavlja i tijekom ove godine. Upravo zato, Grad Rijeka nastoji osigurati sve potrebne uvjete, kako bi se te pozitivne promjene i nastavile, kazao je Filipović.

Članovi EFRI Gospodarskog Savjeta su istaknuti poduzetnici, gospodarstvenici i predstavnici javne vlasti; Saša Drezgić (Ekonomski fakultet u Rijeci), Vesna Buterin (Ekonomski fakultet u Rijeci), Boris Vujčić (HNB), Zlatko Komadina (PGŽ), Marko Filipović (Grad Rijeka), Ante Žigman (HANFA), Ankica Kruljac (Novi list), David Sopta (Jadrolinija), Željko Mandarić (Adria Oil), Denis Vukorepa (Lučka uprava Rijeka), Kristijan Pavić (Adriatic Croatia International Club d.d. – ACI), Ivo Usmiani (JGL), Denis Buterin (Porezna uprava Rijeka), Hrvoje Šimović, (INA d.d.), Sandra Uzelac (Brodogradilište Viktor Lenac), Luka Ćurković (Plodine d.d.), Marin Bezić (Infobip), Teuta Duletić (Lürssen Design Center Kvarner), Ivić Vodopija (Maersk), Zvonimir Savić (HGK), Andrej Franulović (Carinska uprava PU Rijeka), Bahrudin Kovačević (BKS banka), Nataša Jokić Nastasić (Ekonomska škola Mije Mirkovića).