Vijeće MO Pehlin održalo je u subotu 12. ožujka uspješnu ekološku akciju na Mistražu. Akcija je osim čišćenja staza prema bari organizirana i s ciljem cijepljenja rašeljki.

Vrijedni volonteri, zajedno sa djelatnicima KD Čistoće i stručnim suradnicima počeli su se okupljati već u 8 sati kod rampe prema Mistražu. Uslijedio je dogovor oko toga što i kako će se raditi, te su formirane tri ekipe koje su prionule cijepljenu rašeljki.

Rašeljka je nisko stablo iz porodice ruža koje se često koriti kao podloga za cijepljenje trešnje i višnje. Kako ih uz stazu ima mnogo iskorištena je prilika dok vegetacija još miruje i cijepljena su stabla uz put.

Mnogi kojima postupak nije poznat sa velikim zanimanjem su pratili proces i naučili nešto novo. Na svaku orezanu granu cijepljene su dvije nove mladice, pa se nadamo da će kroz godinu-dvije šetači po Mistražu brati trešnje i višnje.

Volonteri su također čistili put od šikare i niskog raslinja koje je skupljeno na hrpe , te će se odvesti kamionom KD Čistoće. Oko jedanaest sati svi sudionici okupili su se na ručku koji je dopremio Crveni križ. Iako je vrijeme bilo vjetrovito i hladno , prisutni nisu krili zadovoljstvo obavljenim poslom. (L. P.)

Skip to content