Postojeće epidemiološke mjere koje se tiču ograničavanja javnih okupljanja, organizacije javnog prijevoza putnika i djelatnosti trgovine produljene su do 30. rujna.

Stožer civilne zaštite RH donio je odluke o produljenju postojećih epidemioloških mjera. Jedina se izmjena tiče Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja. Naime, njezinim izmjena propisano je da se održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja ili priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima dopušteno samo uz pridržavanje preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ako organizator osigura da u prostore kojima se održavaju mogu ulaziti samo osobe koje posjeduju EU digitalnu potvrdu.

Online obrazac za izdavanje suglasnosti za organizaciju javnih događanja u Rijeci

Podsjećamo, do 30. rujna je produljeno i važenje obaveze organizatora javnih događanja i okupljanja na kojima sudjeluje više od 100 osoba o prijavi događanja lokalnom Stožeru civilne zaštite. Naime, organizatori takvih događaja najkasnije 7 dana prije održavanja događaja moraju od nadležnog stožera civilne zaštite lokalne samouprave zatražiti prethodnu suglasnost za njihovu organizaciju.

Odlukom nacionalnog stožera, na događanjima i okupljanjima s više od 100 ljudi, koje nisu profesionalne umjetničke izvedbe i programi na kojima se može prisustvovati samo uz predočenje ulaznice, a za sve posjetitelje su osigurana sjedeća mjesta, kino projekcije te izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima, mogu sudjelovati samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom.

Organizatori lokalnim stožerima šalju tzv. obavijest o namjeri organizacije takvog okupljanja i u toj obavijesti ujedno traže suglasnost za održavanje.

Organizatori suglasnost mogu zatražiti putem online obrasca, koji je Grad Rijeka izradio kako bi im olakšao slanje spomenute obavijesti/zahtjeva za suglasnost za organizaciju javnog događanja. Obrazac se jednostavno popunjava i elektroničkim putem stiže Stožeru civilne zaštite Grada Rijeke.

Za popisivače i kontrolore koji sudjeluju u Popisu stanovništva obvezne COVID potvrde

Stožer civilne zaštite RH donio je Odluku o nužnoj epidemiološkoj mjeri obveznog posjedovanja EU digitalne COVID potvrde prilikom provođenja druge faze Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine. To znači da COVID potvrdu moraju imati svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provođenju druge faze Popisa stanovništva, odnosno popisuju sve koji se nisu samostalno popisali u elektroničkom sustavu e-Građani u prvoj fazi.