Kako u zajednicama prepoznati pojedince, timove i organizacije sklone oblikovanju svijeta i svakodnevice na inovativan način bila je tema programa Actors of Urban Change, u kojem je sudjelovalo 40-ak stručnjaka iz Europe.

Radni sastanci tijekom četverodnevnog susreta održani su u RiHub-u, dok je na botelu Marina održava konferencija, na kojoj se na primjeru gradova koji su već nosili titulu Europske prijestolnice kulture, raspravljalo o tome što će Rijeka 2020 ostaviti u nasljeđe. U subotu je na Škurinju ispred Mjesnog odbora, također kao dio programa održana radionica izrade jednostavnih klupica.

Na konferenciji održanoj na botelu Marina govorilo se o nasljeđu Liverpoola koji je bio Europska prijestolnice kulture, o čemu je govorila Beatriz Garcia, direktorica Institute of Cultural Capital iz Liverpoola, nakon čega su vizije o nasljeđu iznijeli koordinator partnerstava i protokola Rijeke 2020 Dorian Celcer i pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.

Učesnici programa Actors of Urban Change

Učesnici programa Actors of Urban Change, foto: Panos Georgiou

U raspravi i ostalim aktivnostima nakon izlaganja sudjelovali su Kristian Benić i Damir Medved iz “27 susjedstava”, programskog pravca Rijeke 2020, Boris Popović predsjednik Poslovnog kluba “PartneRI” te članovi Alumni programa Actors of Urban Change i sudionici iz Maribora, Novog Sada i Temišvara. Raspravu su moderirali Sebastian Schlueter i Naomi Martin.
Sljedećeg dana, u subotu, sudionici su se našli na Škurinju, ispred Mjesnog odbora, gdje je održana kolektivna radionica izrade i uređenja jednostavnih klupica “Oklupimo Škurinje. Klupice će biti korištene na platou u susjednom parku pri različitim programima narednih mjeseci.
Radionicu je vodio Kreativni atelier Artmašina te kreativke Jadranka Lacković, Marija Kajapi i Nika Rukavina.
Radionica na Škurinju uklopila se u program »Kultura na balkonu« koji provode Udruga za urbanu regeneraciju »Kuraž« i Gradska knjižnica Rijeka i Rijeka 2020.

Skip to content