KD Čistoća Rijeka će od 22. do 26. studenog u Riperaju (Ivana Zajca 20b) obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR).

Europski tjedan za smanjenje otpada (EWWR) najveća je europska inicijativa koja promiče aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i gospodarenju otpadom, a ove godine se obilježava od 19. do 27. studenog. Na sudjelovanje u obilježavanju se potiču svi, od lokalne samouprave, privatnih poduzeća, škola, organizacija civilnog društva, kao i sami građani, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti smanjenja otpada, ponovnoj uporabi proizvoda te poticanju na pravilno postupanje s otpadom. Ovogodišnja glavna tema Europskog tjedna za smanjenje otpada je ‘Kružni i održivi tekstil’.

Novo vrijeme za stare stvari 2. naziv je višednevnog festivala kojim će KD Čistoća u Riperaju obilježiti Europski tjedan za smanjenje otpada 2022., ponajprije s ciljem podizanja svijesti o utjecaju koje otpadni tekstil ima na okoliš. Nizom edukativnih radionica prenamjene tekstila i buvljakom rabljene odjeće potaknuti će se sudionike na promišljanje o promjeni načina kupovine, korištenja i mogućnostima ponovne uporabe odjeće i tekstila.

Mjesto održavanja festivala Novo vrijeme za stare stvari je Riperaj, gradska radionica Komunalnog društva Čistoća, namijenjena za besplatne popravke, a koja radi tijekom cijele godine. Riperaj je osnovan po uzoru na Repair caffe u listopadu 2019. godine, a do danas broji više od 4000 uspješno popravljenih predmeta i preko 70 održanih radionica na temu sprečavanja nastanka otpada i ponovne uporabe u svakodnevnom životu.

Program festivala Novo vrijeme za stare stvari 2:

  • Utorak, 22.11.
    • Prvog dana festivala u 10,30 sati održat će se edukativna radionica ‘Učimo kako: od tekstila do lutke’, koju će za polaznike Dječjeg vrtića Delfin održati Gradsko kazalište lutaka.
    • U 17,30 sati održat će se kreativna radionica izrade lutki od tekstila za građane koju će također voditi Gradsko kazalište lutaka. Napomena: radionica je namijenjena djeci uzrasta od 4 godine naviše. Sudjelovanje djece vrtićkog uzrasta preporuča se uz pratnju roditelja.
  • Srijeda, 23.11. – Drugog dana festivala u goste nam dolaze učenici Osnovne škole Zamet koji će učiti kako u nekoliko koraka od starog tekstila izraditi ukrasne zvjezdice.
  • Četvrtak, 24.11. – Trećeg dana festivala u 17,00 sati održati će se radionica izrade vrećica za darove od starog tekstila koju će voditi Iva Šamanić Jureša.
  • Subota, 26.11. – Posljednjeg dana festivala u Riperaju će se premijerno održati Veseljak Buvljak od 10,00 do 13,00 sati gdje će svi zainteresirani moći razgledati i kupiti second-hand odjeću izlagača.

Svoje sudjelovanje na radionici izrade lutki od tekstila 22.studenog i izrade vrećica za darove od tekstila 24. studenog svi zainteresirani mogu prijaviti putem info-maila: info@cistoca-ri.hr ili Facebook stranice Riperaja. Prijave će se zaprimati do popunjenja pojedine radionice. Ulaz na Veseljak Buvljak 26. studenog je slobodan za sve!

Festival Novo vrijeme za stare stvari